Zbog čega se Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava baš na današnji datum i šta je cilj njegovog proslavljanja?

Sa ciljem promovisanja jezičke i kulturne raznolikosti, kao i višejezičnosti, danas se u zemljama članicama Uneska proslavlja Međunarodni dan maternjeg jezika.

U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore svojim jezikom. U službenoj upotrebi je 11 jezika manjina. Oko 70.000 dece u našoj zemlji se obrazuje na 8 manjinskih jezika.

Generalna skupština Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) proglasila je 21. februar Danom maternjeg jezika u znak sećanja na nemili događaj koji se odigrao na ovaj datum 1952. godine.

Znak sećanja na Bengalski jezički pokret

Nakon što je Indija podeljena 1947. godine, Daka je postala glavni grad Istočnog Bengala kao deo nove države – Pakistana. Stanovništvo je bilo podeljeno na brojne etničke i lingvističke grupe, a najveći deo činili su Bengalci. Vlada novoosnovane države je 1948. usvojila predlog da urdu postane jedini zvanični jezik Pakistana, i to je izazvalo negodovanje širom zemlje.

Veliki protest je organizovan 21. februara 1952. godine. Među demonstrantima se našao veliki broj studenata Univerziteta u Daki. Policija je usmrtila veliki broj demonstranata, što je dodatno uznemirilo narod, a nemiri se nisu smirivali ni nekoliko narednih godina. Konačno, 1956. godine i bengalski jezik je usvojen kao zvanični.

U čast Bengalskog jezičkog pokreta i ubijenih studenata, Unesko je 1999. godine proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika. U 5. članu Deklaracije o kulturnoj različitosti piše: „… svakoj osobi se mora omogućiti izražavanje i stvaranje dela na jeziku koji izabere, a posebno na maternjem jeziku…”

Zanimljive činjenice o svetskim jezicima možete saznati ovde.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime