Čišćenje prašine nije baš omiljen kućni posao, zar ne? Koliko god brisali, prašina se vraća, čini nam se, niotkuda. Super nauka vam otkriva kako se stvara prašina!

Sigurno se i vama desilo da provedete sate u čišćenju prašine, a da vam možda nije ni palo na pamet otkuda ona uopšte dolazi – kao da se njena dosadna pojava podrazumeva. Kako zapravo nastaje prašina?

Kad kažemo prašina, pod tim podrazumevamo sićušne komadiće materije prečnika manjeg od 500 mikrona. Ono što treba da znamo je da se prašina ne nalazi samo u našim kućama već i u Zemljinoj atmosferi.

Prašina u atmosferi ima razne izvore: zemna prašina nošena vetrom, vulkanske erupcije, fabrike, rudnici, a postoji i prašina od morskih kapljica. U videu u nastavku saznajte šta su to morske kapljice i zašto su jedan od produktivnijih proizvođača prašine u vazduhu. Čućete i kako atmosferska prašina utiče na klimu, kako može da izazove eksplozije, na koje načine se spušta na Zemlju, kao i šta su to oluje prašine.

A kada budete čuli od čega se zapravo sastoji prašina koja se skuplja u našim kućama, sigurno ćete dobiti želju da odmah usisate. Ne propustite ovu zanimljivu epizodu Super nauke!

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime