Da li znate da mnoge životinje koje nazivamo dinosaurusima njima zapravo nisu srodne? Ko su „uljezi” u svetu dinosaurusa?

Ako se vratimo nekoliko stotina miliona godina unazad, naići ćemo na životinje koje krše sva današnja pravila i standarde: životinje koje izgledaju kao ribe, ali ne mogu da dišu u vodi; reptili koji rađaju žive mladunce umesto da polažu jaja; bića velika kao žirafe koja mogu da lete.

Kada smo pre nekoliko stotina godina počeli da otkrivamo fosile ovih životinja, rešili smo da ih sve objedinimo u našim udžbenicima. Oko 1800. godine čak smo im pronašli i prikladno ime – dinosaurusi, odnosno strašni gušteri. I mnogo decenija nakon nastanka reči „dinosaurus”, sve davno izumrle životinje koje su bile neobične ili ličile na reptile svrstavane su u ovu grupu, pa čak i nakon što su naučnici saznali da neke od ovih životinja i nisu u toliko bliskom srodstvu sa ostalim dinosaurusima Koje to životinje zapravo nisu dinosaurusi?

U specijalnoj epizodi emisije Super nauka koju vodi glumac Milan Kalinić saznajte ko su dimetrodoni, pterosaurusi, plesiosaurusi i drugi „uljezi” u svetu dinosaurusa.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime