Volonteri Crvenog krsta su nam pokazali kako izgleda simulacija povreda pomoću šminke, u sklopu programa prve pomoći i realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja.

Realistički prikaz povreda je od velike važnosti na obukama za pružanje prve medicinske pomoći. Zadatak šminkera je da što verodostojnije prikaže veštačke povrede, koristeći materijale i preparate koji se prave na specifičan način – veštačka krv i koža, masa za oblikovanje povreda, veštački znoj, razne vrste pudera i slično.

Simulant je tu da odglumi simptome povrede ili stanja i reaguje na pomoć koju mu pruža ekipa Prve pomoći. Cilj je da se stvori realna situacija zamišljene nezgode ili nesreće u kojoj će ekipa Prve pomoći reagovati i pokazati umeće u zbrinjavanju. Realistički prikaz je neizostavan deo svake obuke prve pomoći, takmičenja, pokaznih vežbi ili smotri hitnih službi.

Kako se došlo na ideju o realističkom prikazu

Na ideju o relističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja prvi put se došlo u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata, kada se za obuke bolničara šminkala grupa glumaca. Primećeno je da čak i najobučeniji i najstaloženiji pojedinci mogu da se ukoče u odlučujućim trenucima kada su suočeni sa prizorima obilnih krvarenja, otvorenih preloma ili velikih opekotina. Realistički prikaz je uveden u svakodnevnu nastavu u medicinskim školama, čime se kod medicinskih radnika postiglo razvijanje izvesne tolerancije na traumatične prizore.

Volonterke Crvenog krsta Jovana Jović i Katarina Ivković za emisiju Edukacija govorile su o zadacima, ciljevima i prednostima realističkog prikaza.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime