Svojom dizajnerskom vizijom osvojio je svet. Poznati srpski industrijski i automobilski dizajner, osvajač prestižnih nagrada i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Marko Luković bio je gost emisije Dizajn.

Dizajner iz Srbije Marko Luković pomerio je granice u dizajnu automobila. Njegova dela su zabeležena u istoriji dizajna u čitavom svetu.

„Automobili su možda neka opsesija možda svakog malog dečaka. Mene nisu interesovali automobili u nekom smislu brzine, performansi, već njihov oblik i istraživanje forme, koja je meni kao dizajneru glavna preokupacija”, kaže Marko.

Sa samo 23 godine svojim automobilom budućnosti osvojio je kompaniju Pežo. Pobedio je na dizajnerskom konkursu ove poznate francuske kompanije, na kome je njegovo rešenje pobedilo među 2.000 učesnika. Pežo je taj dizajn preneo i proizveo u konceptualni prototip koji se i dan-danas izlaže na sajmovima, odnosno na izložbenim štandovima i salonima u celom svetu.

Kako je došao na ovu ideju? Po čemu je Markov dizajn specifičan? Na kojim je još velikim projektima radio i koja priznanja je osvojio? Čemu uči svoje studente na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu? Na ova i mnoga druga pitanja odgovorio nam je u emisji Dizajn.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime