Slika čuvenog renesansnog umetnika Leonarda da Vinčija Spasitelj sveta (Salvator Mundi), nastala oko 1500. godine, prodata je za rekordnih 450 miliona dolara, što je čini najskupljim umetničkim delom na svetu.

Na aukciji kuće Kristi (Christie’s) u Njujorku prodata je za neverovatnih 400 miliona dolara, uz dodatnih 50 miliona u vidu premije za aukcijsku kuću. Kako je i očekivano, nadmetanje je privuklo veliki publicitet.

Kristi je ovo delo nazvao najvećim otkrićem 20. veka. Šanse da pronađete neku nepoznatu Leonardovu sliku manje su nego da otkrijete novu planetu – rekao je Loik Gozer, stručnjak iz čuvene aukcijske kuće.

Kristi nije želelo da otkrije ime novog vlasnika, čak ni region odakle potiče. Za ovo delo se dvadesetak minuta nadigravalo šestoro kupaca, a ponude su skakale za po 20 do 30 miliona, što je potpuno neuobičajeno. Nadmetanje je počelo od 70 miliona i cena je bila podizana 53 puta do 400 miliona, odnosno 450,3 sa svim pratećim troškovima.

Pre aukcije, Kristi je izlagao ovo delo na turneji u Hong Kongu, Londonu i San Francisku, da bi zatim bilo odneto u Njujork, gde je javnost mogla da ga vidi pre aukcije.

Uzbudljiv put Spasitelja sveta

Slika Salvator Mundi je do danas bila u vlasništvu ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva, vlasnika fudbalskog kluba Monako. On je ovu sliku kupio od švajcarskog dilera i kolekcionara umetnina Iva Buvijea za 127 miliona dolara, koji ju je za 80 miliona nabavio na privatnoj prodaji u aukcijskoj kući Sotbi (Sotheby’s) 2013. godine. Od tada su Ribolovljev i Buvije u sudskom sporu, jer ruski milijarder optužuje Buvijea za prevaru.

Slika Isusa Hrista obučenog u renesansnom stilu, koji drži prozirnu kuglu u levoj ruci, dok desnom blagosilja, dugo je smatrana kopijom, sve dok stručnjaci tek početkom ove decenije nisu potvrdili njenu autentičnost.

Zapravo, ovo delo je imalo interesantan životni put. Iz ruku engleskog kralja Čarlsa I Stjuarta prešla je u posed njegovog potomka Čarlsa II, da bi joj se na neko vreme izgubio svaki trag. Pojavila se ponovo tek u 19. veku, tada u vlasništvu Frensisa Kuka. Kao delo Đovanija Boltrafija, jednog od Da Vinčijevih učenika, prodata je 1958. na aukciji za samo 45 funti.

Nakon toga bila je u vlasništvu niza kolekcionara, a jedan od njih bio je Aleksandar Periš, koji ju je 2005. nabavio za 10.000 dolara. Delo je bilo preslikavano nekoliko puta, međutim, kada ju je Periš sredio i odneo ekspertima na proveru, u likovnom svetu je odjeknula vest da je autor ove slike Leonardo da Vinči. Nakon dugotrajne restauracije, prvi put je otkrivena javnosti 2011. na izložbi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Muška Mona Liza

Salvator Mundi je ulje na drvenoj podlozi, dimenzija 65 puta 45 centimetara. Slika Isusa Hrista sa zagonetnim i nedokučivim izrazom lica prozvana je muškom Mona Lizom. Leonardo je koristio najmanje pet tankih slojeva glazure, istu tehniku koju je primenjivao i na čuvenoj Mona Lizi, kako bi dobio željenu nijansu kože.

Ekspert za slike starih majstora u Kristiju Alan Vintermjut izjavio je da nije ni sumnjao da će slika srušiti sve rekorde: To je poslednja Leonardova slika ponuđena na slobodnom tržištu, pravi sveti gral za svakog kolekcionara. Svi uvaženi stručnjaci za Leonardovu umetnost potvrdili su atribuciju tokom poslednje decenije. Nije u besprekornom stanju, ali zrači Leonardovim prisustvom – rekao je.

Najskuplje slike na svetu

Znanično, Salvator Mundi je postalo najskuplje prodato umetničko delo na svetu, bilo privatnim putem, bilo na aukciji. Ova slika daleko je nadmašila prethodne rekordere: nepoznati kupac je 2015. kupio Gogenovu sliku Kada se udaješ? iz 1892. godine, i veruje se da je u privatnom angažmanu dostigla cenu od 300 miliona dolara; država Katar je kupila Sezanove Kartaše za 272 miliona; Broj 6 (Ljubičasta, zelena, crvena) Marka Rotkoa dosegla je cifru od 186 miliona, a Pikasove Žene iz Alžira (verzija nula) 179,4 miliona dolara.

Na spisku najskupljih dela nalaze se i slike Džeksona Poloka, Vilema de Kuninga, Gustava Klimta, Vinsenta van Goga, Fransisa Bejkona, Pjera Ogista Renoara i Edvarda Munka.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime