Ekipa emisije Artefakt vodi vas u obilazak Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci ustanove kulture koja se može pohvaliti kolekcijama koje sadrže i eksponate koji su vinuli ovaj mali muzej u svetske i evropske tokove.

Smederevska Palanka je grad u srcu Šumadije u kojem su tragove svoga vremena ostavile mnoge civilizacije. Naselje koje se nalazilo upravo na mestu gde je sada ovaj grad prvi put se pominje u 11. veku, 1020. godine, pod nazivom Bela Crkva, i to u Povelji cara Vasilija II. Da je kraj na kome se danas prostire opština Smederevska Palanka bio nastanjen još od najranijih vremena svedoče ostaci neolitskih naselja na preko 25 lokaliteta. Neki od pronađenih predmeta datiraju još od 5.000 godina pre nove ere. Ovi predmeti čuvaju se danas u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, koji je osnovan sada već davne 1966. godine.

Zbirke Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci

Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, za eduTV i emisiju Artefakt ispričao je u kom periodu je Smederevska Palanka doživela procvat i kada je počela da se razvija ideja o nastanku muzeja u ovom gradu.

Od njega ćete saznati kako su se formirale zbirke prvo arheološka, a zatim i likovna. Arheološka zbirka je veliki ponos ovog muzeja i broji preko 10.000 eksponata, a neki od njih su vinuli ovaj mali muzej u svetske i evropske tokove. To je, pre svih, Porodilja, figurina iz neolitskog perioda, na koju su u Muzeju najponosniji.

Čućete i kako se formirala likovna zbirka za koju se „uvek kaže da je zbirka manje poznatih dela velikih umetnika”, kako nam je rekao direktor Martinović. Ona broji više od 150 dela srpskih slikara iz druge polovine 19. i prve polovine 20. veka. Po ovoj zbirci je muzej u Palanci nadaleko poznat. Obuhvata dela Šumanovića, Dobrovića, Konjevića, Lubarde.

Osim arheološke i likovne zbirke, koje su svakako stubovi Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, ova ustanova se može pohvaliti i bogatim istorijskim i etnološkim zbirkama, o kojima ćete takođe saznati više u Artefaktu. U obilazak nas je vodio Petar Dekić, viši kustos Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci.

Ne propustite ovu zanimljivu epizodu Artefakta i obavezno posetite Narodni muzej u Smederevskoj Palanci uživaćete u vrednim kolekcijama.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime