U Domu Jevrema Grujića (Svetogorska 17) otvorena je izložba Paje Jovanovića, jednog od najvećih srpskih slikara, pod nazivom „Od čika Paje“.

Izloženo je 38 remek-dela i neka od njih su po prvi put prikazana našoj javnosti. Ova dela čine mozaik Pajinih radova iz različitih istorijskih perioda i obuhvata: portrete građanske klase, srpskih i austrijskih vladara, orijentalističke slike Balkana, mitološke teme, idealizovane ženske alegorijske figure i raznovrsne prikaze umetnikove supruge Hermine – Muni Dauber, njegove neiscrpne inspiracije.

Velikani srpskog slikarstva

Dela su ustupljena iz kolekcija Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Pančevo, Istorijskog muzeja Srbije, kao i iz tri privatne kolekcije. Ovom izložbom Dom Jevrema Grujića nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva“, u okviru koga su u prethodnom periodu organizovane izložbe Uroša Predića i Petra Lubarde.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića je četvrtkom i petkom od 15 do 20 časova, kao i subotom i nedeljom od 11 do 16 časova, sa vođenim turama i video-predavanjem prof. dr Igora Borozana na svakih sat vremena.

Izložba „Od čika Paje“ će trajati do 4. marta sledeće godine.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime