Učenici Pete ekonomske škole „preuzeli“ su danas rukovođenje školom od direktora Milana Kecmana. Učenici su preuzimanjem uloge direktora u realnoj situaciji iskusili kako izgleda upravljanje jednim sistemom, što je bio i zadatak projekta koji su dva meseca sprovodili pod mentorstvom studenata Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Oni su u jednom danu nadzirali rad profesora, organizovali edukaciju nastavnika sa ciljem unapređenja interakcije na časovima, izabrali najbolje profesore prema mišljenju učenika, organizovali pomoć đacima u izboru fakulteta kroz razgovor sa bivšim učenicima škole, sada studentima nekoliko fakulteta, napravili spisak neophodnih popravki, ažurirali zvaničnu veb-stranicu fakulteta, obezbedili muziku za vreme odmora.

Kao što to radi i direktor, učenici su došli u školu oko 7:30, prvo su obišli nastavnike u zbornici, potom finansijsku službu i sekretarijat kako bi videli da li je nešto najavljeno za taj dan i da li neki dokument treba da se potpiše.

Nakon toga su u direktorskoj kancelariji ažurirali sajt smatrajući da je veoma bitno da sajt bude ogledalo škole i da pokaže šta sve rade učenici ove školske ustanove, koja je jedna od retkih koje imaju učeničku kompaniju već 10 godina i obučene nastavnike za rad sa učeničkim kompanijama. Potom su nadzirali dva profesora kako bi ocenili njihov rad.

Želeći da ukažu na potrebu što veće interakcije na časovima, učenici-direktori su organizovali predavanje za nastavnike koje su održali stručnjaci Instituta za pedagoška istraživanja. Pozvali su u goste bivše đake škole, sada studente nekoliko fakulteta, koji su sa maturantima razgovarali o izboru fakulteta.

U želji da stimulišu dobre profesore, učenici-direktori su organizovali i glasanje za najbolje profesore škole, a napravili su i spisak neophodnih popravki po školi.

Učenici Pete ekonomske škole su pod mentorstvom studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dva meseca, kroz brojne radionice, učili o menadžmentu, organizaciji, upravljanju i liderstvu kako bi na jedan dan „preuzeli“ upravljanje školom.

U projektu su učestvovali učenici treće godine Aleksa Vesković, Vanja Mijalković, Natalija Mijušković, Natalija Ristić, Vana Stojmirović, Sara Šijački, Dalida Ardalić, Marija Basarić, Nikola Petković i Dunja Simonović sa profesorkom Snježanom Đurđević i psihologom Aleksandrom Stevanović, uz podršku direktora Milana Kecmana.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime