Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja i ove godine pruža priliku za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u umetničkoj praksi.

Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja održava se od 22. do 24. septembra u Novom Sadu. Biće predstavljeni radovi autora iz 26 zemalja u takmičarskim selekcijama, uz revijalni program koji uključuje specijalnu selekciju dela domaćih autora i članova žirija Theusa Zwakhalsa iz Holandije, Dalibora Barića iz Hrvatske i Vladimira Tupanjca iz Srbije.

Festival počinje 22. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine prezentacijom Tupanjca, istoričara umetnosti koji od 1998. piše filmsku kritiku i tekstove o popularnoj kulturi, medijima i savremenim društvenim fenomenima.

Videomedeja i ove godine pruža priliku za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi, i to kroz tri takmičarske celine: Projekcije, Medijske instalacije / Nastupi i Lunartis.

U selekciji Projekcije biće prikazano 55 radova, koji konkurišu za nagradu Sfinga. U Medijskim instalacijama / Nastupima zastupljeno je 9 radova, koji su u konkurenciji za nagradu Bogdanka Poznanović. U selekciji Lunartis biće prikazani radovi studenata sa 11 najprestižnijih svetskih filmskih akademija i fakulteta. Filmovi iz tog programa konkurišu za dve nagrade: Lunartis nagradu koju dodeljuje žiri za najbolji film i Lunartis nagradu publike.

Kao i prethodnih godina, program su uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić. Sva tri festivalska dana program traje od 17 sati do ponoći, a ulaz je besplatan.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime