Belgrade SAXperience je izuzetna prilika za okuplјanje široke publike, lјubitelјa klasične, džez i popularne muzike, lјubitelјa saksofona, saksofonista, kompozitora i ostalih muzičara, koji će moći da nauče nešto novo o saksofonu, prisustvuju izvođenju novih domaćih dela za saksofon, razmene iskustva i ostvare kontakte sa istaknutim svetskim muzičarima.

Na četvrtom festivalu saksofona Belgrade SAXperience nastupiće svetska imena kao što su: Vensan David, Igo Afetuš, (Francuska), Nele Tibo (Belgija), Syntheticsax (Rusija), LadieSaxophone Quartet (Polјska, Slovenija, Hrvatska), a od domaćih izvođača nastupiće: kvintet Uglјeše Novakovića, Banda saksofonista, gudački orkestar koji predvodi naša istaknuta violinistkinja Tijana Milošević i dirigent Bart van Beneden.

Poseban segment festivala, koji će biti svojevrstan uvod u četvorodnevni festivalski program, biće posvećen budućim profesionalnim saksofonistima i deci u okviru koncerta Mini SAXperience, kada će mlade nade saksofona iz Srbije biti predstavlјene prepodnevnim koncertom na Kolarcu 30. septembra, a deca u publici će imati priliku da od najmlađih izvođača saznaju sve što ih zanima o ovom instrumentu. Ovaj program će biti realizovan u okviru ciklusa Mala škola bontona – kako se sluša koncert Miloša Milovanovića.

Le Tour de Sax

Publika izvan Beograda takođe će imati priliku da čuje zvuke saksofona. Deo festivala posvećen decentralizaciji kulture Le Tour de Sax predstavlja turneju od deset koncerata, na kojima će se predstaviti vrhunski domaći i strani muzičari. Ove godine održava se u Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Pirotu, Leskovcu, Subotici, Somboru, Novom Sadu, Vršcu i Nišu.

Edukativni program

Na edukativnom programu festivala učenicima i studentima saksofona omogućeno je da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na festivalu. Osim što će na pojedinačnim časovima raditi na detalјima u izvođenju najčešće standardnih programa koje su pripremili, moći će da razgovaraju o programskim koncepcijama koje su gosti saksofonisti pripremili za ovaj festival, o tehnici, kompozitorima ili stliskom izvođenju, ali i o drugim problemima na koje izvođač može naići u karijeri.

Koncertni program

Festival će imati šesnaest koncerata u četiri koncertne večeri, u četiri različita prostora: Velika sala Doma omladine Beograda, Kolarčeva zadužbina, Svečana sala Skupštine grada Beograda i hotel Raddison Blu.

Prve večeri publika će imati priliku da čuje vrhunskog džez saksofonistu nove generacije Igoa Afetuša (Francuska) sa kvintetom Uglјeše Novakovića i specijalnim gostom Batistom Erbenom (pod nazivom French INSPIRATION) u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Drugo veče u sali Kolarčeve zadužbine je nazvano Ladies Night, a nastupiće istaknuta belgijska saksofonistkinja Nele Tibo sa gudačkim orkestrom, premijerno izvodeći kompoziciju domaće kompozitorke Ane Gnjatović, a zatim i LadieSaxophone Quartet, koji čine vrhunske saksofonistkinje iz Polјske, Slovenije i Hrvatske. Premijerno izvođenje domaćih dela za saksofon povereno je mladoj belgijskoj muzičarki sa namerom da ih ona zadrži na repertoaru i promoviše i van granica naše zemlјe.

Treće večeri festivala publika će u hotelu Raddison Blu imati priliku da čuje saksofon u sasvim drugom žanru. Ovo veče je posvećeno elektronskoj muzici i tada će nastupiti svetski poznati Syntheticsax iz Rusije, a podrška će im biti i domaći sastav BasSax.

Četvrto veče festivala posvećeno je klasičnoj muzici, kada će publika u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda imati jedinstvenu priliku da čuje premijeru kompozicije za sopran saksofon i klavir Ognjena Popovića a koju će izvesti saksofonista Milan Savić i Uki Ovaskainen, a zatim dela Mocarta, Ravela i Mendelsona, koja će izvesti veliki virtuoz i profesor saksofona u Versaju Vensan David, takođe uz pratnju pijaniste Ukija Ovaskainena.

Takođe, svake večeri tokom festivala biće priređeni džem-sešni na kojima će nastupiti domaći i strani saksofonisti koji su učestvovali na festivalu. Ovo će ujedno biti prilika da se svi učesnici festivala druže i razmenjuju iskustva u neformalnoj atmosferi u baru hotela Radison blu.

Tokom četiri dana festivala predviđeni su popodnevni koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda – na platou ispred Kulturnog centra Beograda, ispred Francuskog instituta, na Cvetnom trgu, kada će nastupiti Banda saksofonista omladinski orkestar saksofona iz Srbije.

Belgrade SAXperience je dobitnik priznanja EFFE Label za 2017. i 2018. godinu, koje se dodeljuje manifestacijama koje imaju izuzetan nacionalni, lokalni i internacionalni značaj, a dodeljuje ga Asocijacija evropskih festivala.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime