Fuziona Obrazovna Mreža poziva studente na radionicu o nuklearnoj fuziji da bi naučili više o razvoju ovog energetskog izvora budućnosti.

Organizacija Fuziona Obrazovna Mreža ove jeseni održaće letnju školu Dani Fuzije@BG. Ovo je radionica o nuklearnoj fuziji, tokom koje će studenti prirodno­matematičkih i tehničkih fakulteta učiti o naučnim i tehnološkim dostignućima u razvoju ovog krucijalnog energetskog izvora budućnosti.

Letnja škola održava se od 25. do ­29. septembra i sastoji se od dva dela – predavačkog i eksperimentalnog. Predavački deo škole biće održan od 25. do 27. septembra u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, dok će eksperimentalni deo biti u Računarskom centru Elektrotehničkog fakulteta 28. i 29. septembra.

O fizici plazme, trenutnim velikim eksperimentima i budućim reaktorima studenti će učiti od vodećih stručnjaka i profesora iz oblasti nuklearne fuzije, koji dolaze sa renomiranih evropskih institucija. Pored toga, tokom dvodnevnog praktikuma na eksperimentalnom reaktoru GOLEM, učesnici škole imaće jedinstvenu priliku da putem interneta upravljaju eksperimentom koji je lociran na Češkom tehničkom fakultetu u Pragu i da, rešavajući eksperimentalne zadatke, primene znanje stečeno tokom predavačkog dela.

Predavački deo letnje škole Dani Fuzije@BG otvoren je za sve zainteresovane studente (sadržaj je prilagođen za nivo osnovnih akademskih studija), dok se za eksperimentalni deo studenti prijavljuju do 31.8. na sajtu radionice www.fom-fen.net/dani-fuzije, gde ujedno možete dobiti i više informacija o ovom događaju.

Učešće na radionici je besplatno.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime