Povodom Međunarodnog dana devojčica, koji se obeležava ​11. oktobra, organizacija CRTA u okviru globalne kampanje „Inspiring girls organizuje događaj „Devojčice imaju reč”.

Podaci pokazuju da devojčice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete više nego dečaci, ali se žene kasnije u životu ređe nalaze na pozicijama odlučivanja. Iako se nalaze na istim pozicijama i obavljaju iste poslove, žene su manje plaćene od muškaraca. Podela na tzv. muške i ženske profesije i zanimanja i dalje dominira.

Na događaju „Devojčice imaju reč“, sa devojčicama i dečacima razgovaraće uspešne žene iz sveta kulture, umetnosti, obrazovanja, preduzetništva i medija: Anja Suša​, pozorišna rediteljka, Ivana Zarić​, novinarka i voditeljka, Jelena Vasilev​, ekspertkinja za digitalne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje (Erste banka), Jovana Paljić​, saradnica za saradnju sa lokalnom zajednicom (Coca-Cola Hellenic Srbija).

Po uzoru na uspešnu kampanju „Inspiring girls“ iz Velike Britanije, čiji je cilj osnaživanje devojčica, CRTA je pokrenula istoimenu kampanju i u Srbiji. Ovu kampanju, koja se danas realizuje i u Španiji, Čileu, Zambiji i Italiji, pokrenula je Miriam González Durántez 2013. godine. U okviru kampanje žene se vraćaju u škole gde volonterski posvećuju sat svog vremena godišnje razgovoru sa devojčicama od 10 do 14 godina. Na taj način devojčice dobijaju priliku da se informišu o brojnim zanimanjima i mogućnostima koje mogu da izaberu u karijeri i životu.

U kampanju u Srbiji aktivno će biti uključeni i dečaci kako bi se upoznali sa čime se sve u karijeri i životu susreću žene – njihove drugarice, sestre, mame – i da bi spremno učestvovali u izgradnji ravnopravnog društva.

Događaj „Devojčice imaju reč” održava se u sredu, 11. oktobra, od 17 do 19h u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović” (Kosovska 19, Beograd).

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime