Izložba Petar Lubarda 1907–1974–2017, deo zajedničkog projekta Kuće legata i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada, biće otvorena u Kući legata u Beogradu u četvratak, 9. novembra, u 19h, povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika.

Osim Lubardinih dela koja je publika mogla da vidi u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, postavka će obuhvatiti i monumentalno platno U borbi za slobodu (1948), koje se nalazi u Vladi Republike Srbije.

Sa ukupno 30 eksponata, izložba predstavlja rezultat uspešne saradnje između Spomen-zbirke i Kuće legata, čija dela čine glavni deo postavke, ali i sa drugim institucijama i privatnim kolekcijama koje su ustupile dela za izlaganje: Muzej grada Beograda, Muzej Srpske Pravoslavne Crkve, Umetnička zbirka SANU, Vlada Republike Srbije (Beograd), Galerija Matice srpske, Narodni muzej u Smederevskoj Palanci.

Na izložbi će biti prikazana i bogata dokumentarna građa na štampanim panoima postavke, sa podacima koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju javnosti. Postavka obuhvata i taktilni segment u vidu grafičkog dijagrama umetničkog dela Petra Lubarde.

Kuća legata nalazi se u Knez Mihailovoj 46, a izložba Petar Lubarda 1907–1974–2017 biće otvorena do 6. januara 2018. godine.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime