Tokom trajanja globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama biće potpisan Protokol o saradnji na realizaciji projekta ONAsnaživanje između Fonda B92, Grada Sremska Mitrovica, Grada Pančeva i Grada Sombora, kao i sa centarima za socijalni rad iz pomenutih gradova.   

Protokol će biti potpisan povodom novog ciklusa projekta ONAsnaživanje (2017–2019), koji je usmeren na ekonomsko jačanje žena koje su preživele nasilje i žena koje pripadaju ugroženim kategorijama stanovništva.

Potpisivanje Protokola i konferencija za medije biće održani u četvrtak, 7. decembra, s početkom u 12 časova u Kulturnom centru Reks.

Prisutnima će se ovom prilikom obratiti:

  • Gradonačelnik Grada Sremska Mitrovica Vladimir Sanader
  • Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Pančeva Milica Todorović
  • Načelnica odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Sombor Snežana Milanković
  • Direktorka Centra za socijalni rad „Solidarnost” Pančevo Sanja Patalov Stojadinović
  • Direktor Centra za socijalni rad „Sava” Sremska Mitrovica Branislav Vukmir
  • Direktor Centra za socijani rad „Sombor” Ljubomir Filaković
  • Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić
  • Direktorka Fonda B92 Marija Čečen

Nakon zvaničnog dela potpisivanja protokola i obraćanja svih potpisničkih strana, medijima će na raspolaganju za razgovor biti i rukovoditeljke sigurnih kuća iz Sremske Mitrovice, Pančeva i Sombora.

U okviru novog ciklusa projekta koji počinje ove godine, servis ekonomskog osnaživanja biće uspostavljen na teritorijama Sremske Mitrovice i Pančeva. Model projekta, po uzoru na pilot projekat koji je uspešno realizovan u okviru prve faze ONAsnaživanja (2013–2016) u Somboru, podrazumeva osnivanje socijalnih preduzeća, koja kroz akumulaciju sredstava kontinuirano finansiraju obrazovanje žena. Pomoću edukacije žene dobijaju priliku da uvećaju svoja znanja, unaprede svoje sposobnosti i kapacitete za posao, a sve u cilju ostvarenja ekonomske nezavisnosti.

Projekat će se realizovati u saradnji sa lokalnim centrima za socijalni rad, sigurnim kućama i lokalnim udruženjima žena koje će imati aktivnu ulogu u pružanju usluge ekonomskog osnaživanja i funkcionisanju novih preduzeća.

ONAsnaživanje je inicirao Fond B92, a projekat se sprovodi u partnerstvu sa SMART kolektivom i socijalnim preduzećem Dobra bašta. Finasijsku podršku projektu i poverenje pružio je Fond Ujedinjenih nacija za borbu protiv nasilja prema ženama.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime