Od 13. do 15. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda u saradnji sa Francuskim institutom održava se Vikend francuskog filma pod sloganom „Udahni život!“.

Kroz pet savremenih francuskih fimova saznajte više o životu tinejdžera i adolescenata. Upoznajte njihovu svakodnevicu, pogledajte svet njihovim očima. Otkrijte koje su njihove nade i razočaranja, vizije budućnosti i strepnje, bitke koje vode na putu ka samoostvarenju ne dozvoljavajući da ih savremeno društvo pregazi.

Njihove priče su poziv na razmišljanje o sopstvenim snovima, o svetu koji dolazi, ali i o onom koji smo za sobom ostavili. Kojim god putem da se krene i kojem god cilju da se teži, uz motivaciju i humor život se lakše diše.

Cena ulaznice po projekciji je 250 dinara.

Program

Petak, 13. oktobar, 20h

SWAGGER (Francuska, 2016, 84’, dokumentarni)

Režija: Olivije Babine

Svager je priča o jedanaestoro vrlo mladih ljudi, takoreći dece, neobičnih karaktera koji odrastaju u sirotinjskim francuskim predgrađima. Film prikazuje njihove neobične i neočekivane poglede na svet i njihov zabavan, ali i zapanjujući način razmišljanja. Razvijajući pravi mozaik susreta i mešajući žanrove od muzičke komedije do naučne fantastike, reditelj Babine oživljava reči i fantazije ove dece. Jer, uz neosporne egzistencijalne probleme ova deca i tinejdžeri i te kako imaju i snove i ambicije, koje im niko ne može oduzeti.

Subota, 14. oktobar, 19h

TAMARA (Francuska, 2016, 100′, komedija)

Režija: Aleksandar Kastanjeti

Uloge: Eloiz Marten, Silvi Testid, Siril Gei

Tamara je petnaestogodišnjakinja koja ima velike komplekse zbog svoje težine. Da bi se oslobodila ružne etiketiranosti iz srednje škole, ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke. U to ime kladi se sa najboljom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji prođe pored vrata učionice. Igrom slučaja, tuda prolazi Dijego, najzgodniji dečko u školi, a Tamara, ne slučajno već namerno, odlučuje da iskoristi šansu.

Subota, 14. oktobar, 21h

POLINA ŽIVI ZA PLES (Francuska, 2016, 108′, komedija/drama)

Režija: Valeri Miler, Angelin Preljoćaj

Rusija devedesetih godina. Balerina Polina, koja od ranog detinjstva mnogo obećava, zahvaljujući strogom i zahtevnom profesoru Bojinskom pred važnim je profesionalnim izazovima. Dok se priprema da učestvuje u prestižnom baletu Boljšoj teatra, ona prisustvuje predstavi savremenog plesa, sasvim drugačijeg od onoga čime se sama bavi, a koji je duboko dirne otvarajući joj sasvim nove i neslućene perspektive.

Nedelja, 15. oktobar, 19h

POLOŽI MATURU PEVAJUĆI (Francuska, 2003, 82′, dokumentarni)

Režija: David Andre

Ovo je burna priča o grupi prijatelja iz Bulonja na Moru, grada koji je teško pogođen krizom. Završna godina njihove srednje škole prepuna je snova i razočaranja, a pesme koje će izmisliti ovi tinejdžeri iz radničkih porodica i srednje klase pretvaraju tešku stvarnost u poeziju. Film izaziva smeh i snažne emocije i nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Nedelja, 15. oktobar, 21h

VIDETI SVET (Francuska, 2016, 102′, drama)

Režija: Delfin Kulen, Mirijel Kulen

Oror i Marin su devojke u vojnoj službi koje se vraćaju iz Avganistana. Sa svojom vojnom jedinicom one provode tri dana na Kipru u hotelu sa pet zvezdica, među turistima na odmoru. Ono što vojska naziva dekompresiona komora treba da im pomogne da zaborave rat. Međutim, nije tako lako osloboditi se nasilja. Posle filma „17 devojaka”, ovo je drugi film sestara Kulen koji je ušao selekciju filmskog festivala u Kanu 2016. godine.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime