Fondacija „Novak Đoković” danas je potpisala protokol o saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i tako postala prva organizacija u Srbiji koja podržava istraživače i istraživanja iz oblasti predškolskog obrazovanja.

Fondacija će stipendirati tri doktorantkinje – dve studentkinje i jednu asistentkinju sa naučnim iskustvom, koja će raditi pri Odeljenju za pedagogiju i andragogiju. One će se baviti do sada malo istraženim temama poput uticaja digitalnih tehnologija i kulture vrtića na predškolsko obrazovanje.

Kandidatkinje su odabrane na osnovu izuzetnih akademskih postignuća, proaktivnog stava i kreativnosti, kao i velikog potencijala da budu nosioci unapređenja obrazovnih politika i pedagoške prakse.

Strateškim investiranjem u istraživanja i nova naučna saznanja iz ove oblasti, Fondacija želi da osnaži buduće nosioce promena i razvoja obrazovnih politika i da spreči odlazak mladih stručnjaka u inostranstvo. Krajnji cilj projekta je unapređenje kvaliteta rada i povećanje broja dece u predškolskim ustanovama, jer, prema zvaničnim podacima, samo polovina mališana u Srbiji uzrasta od tri do pet godina ide u vrtić.

Program stipendista na Univerzitetu u Beogradu pokrenut je kao podrška stvaranju novih generacija mladih stručnjaka koji će doneti nova naučna saznanja i pomoći da se ona primene u praksi. Rezultati do kojih dođu u istraživanjima mogli bi da posluže kao temelj rada svim ključnim akterima koji se bave obrazovanjem u ranom detinjstvu. Fondacija sa istim ciljem stipendira studente završnih godina doktorskih studija – mlade naučnike i inovatore Centra za razvoj deteta na Univerzitetu Harvard.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime