Kao pridružena članica CERN-a, Srbija će na svojoj teritoriji, u kampusu Instituta za fiziku u Beogradu, dobiti centar koji spaja sofisticiranu, inovacionu privredu, vrhunska naučna istraživanja i obrazovanje.

Ugovor kojim se pokreće Verokio centar na Institutu za fiziku potpisan je u Beogradu, u Palati Srbija, i predstavlja jedan od sedam prioritetnih projekata Republike Srbije iz oblasti nauke i tehnološkog razvoja.

Verokio centar se realizuje zajedno sa vodećim svetskim institucijama, strateškim partnerima Instituta za fiziku – Evropskom laboratorijom za nuklearnu fiziku CERN, mrežom nacionalnih instituta Italije INFN i najvećim naučnim postrojenjem u Nemačkoj DESY.

Kroz saradnju sa CERN-om i drugim evropskim partnerima, Verokio će pomoći uvezivanje postojećih znanja iz više oblasti, kao što su razvoj novih generacija akceleratora i detektora, modeliranje kompleksnih sistema, superračunarstvo, analiza velikih skupina podataka, ali i rešavanje ključnih izazova u oblastima kao što su biomedicina, arheologija i sociologija. Novo naučno, obrazovno i inovaciono okruženje će tesno sarađivati sa rastućim IT sektorom Srbije.

Andrea del Verokio (1435–1488), italijanski renesansni slikar i vajar po kom je centar dobio ime, ostao je zapamćen i po umetničkoj radionici u kojoj je zanat izučilo nekoliko najvećih umetnika renesanse, uključujući i Leonarda da Vinčija.

Ugovor o realizaciji i sufinansiranju Verokio projekta su, u prisustvu Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, potpisali: Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime