Naši srednjoškolci osvojili Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici na prestižnom Svetskom takmičenju u edukacijskoj robotici (WER). Znanja su odmerili sa još 8.000 najboljih mladih robotičara iz 16 zemalja sveta.

Srpski tim Politehnike – škole za nove tehnologije iz Beograda postigao je veliki uspeh osvojivši posebnu Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici na osnovu nastupa koji je priredio na Svetskom takmičenju u edukacijskoj robotici (WER) u Šangaju.

Sjajni srednjoškolci Mihajlo Mihajlović, Mašan Vučinić i Nikola Starčević, uz podršku mentora Jovana Miletića, borili su se na svetskom kupu u Kini 18. i 19. novembra, i znanja su odmerili sa još 8.000 najboljih mladih robotičara iz 16 zemalja sveta.

„Nije jedna od glavnih nagrada, ali nam je ova izuzetno draga. Uz želju da na pravi način popularišemo robotiku mladima širom Srbije, trudimo se da i na dostojan način reprezentujemo državu iz koje dolazimo. Bravo Nikola, Mihajlo i Mašane“, napisao je profesor Jovan Miletić na svom Fejsbuk profilu.

Ovo je prvi put da Srbija ima predstavnike na ovom prestižnom takmičenju, a priliku da učestvuju dobili su nakon osvojenog drugog mesta na WER otvorenom kupu Hrvatske i regiona, koji je u septembru organizovao IRIM – Croatian Makers.

Svetsko takmičenje u edukacionoj robotici (WER)

Svetsko takmičenje u edukacionoj robotici (WER) od 2002. godine održava se u Kini, a u poslednje 4 godine, pored Kine, na njemu učestvuje još oko dvadesetak zemalja iz celog sveta. Na svetsko takmičenje dolaze najbolji timovi iz tri starosne grupacije: niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, a takmiče se u 5 do 6 kategorija.

Pored tima iz Srbije, na ovogodišnjem WER svetskom kupu učestvovala su i tri tima iz Hrvatske i dva iz Bosne i Hercegovine, čiji učesnici su, takođe, osvojili neke od nagrada.

„Ovo je dokaz da na vrhunskim takmičenjima možemo pokazivati individualna znanja i veštine koristeći regonalnu saradnju, što je vrlo uspešno realizovano sa IRIM-om iz Zagreba“, rekao je Veran Matić, predsednik UO Fonda B92, koji realizuje akciju Bitka za znanje, čiji cilj je uvođenje robotike i programiranja u osnovne i srednje škole u Srbiji.

Pokretač akcije u Hrvatskoj – Institut za razvoj i inovativnost mladih donirao je naprednu Abilix opremu akciji Bitka za znanje, u okviru koje je Politehnička škola dobila ovu opremu koja se koristi za prestižno WER takmičenje. Fond B92 i Bitka za znanje su finansijski podržali učešće i odlazak timova iz Srbije na kvalifikaciono takmičenje u Zagreb u septembru, a potom i učešće najboljeg srpskog tima na finalu u Šangaju.  

Bitka za znanje

Bitka za znanje otpočela je u januaru ove godine i do sada je u program uključena 401 osnovna škola u Srbiji. To podrazumeva da su te prijavljene škole dobile po 5 mBot robota, koji su namenjeni za učenje programiranja kod osnovaca, kao i da su nastavnici iz tih škola prošli obuke za korišćenje robota u nastavi. Sredstva za kupovinu edukativnih robota obezbedilo je nekoliko desetina društveno odgovornih kompanija, institucija i organizacija, među kojima su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, UNDP Srbija, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredna komora Srbije, IRIM, Vip mobile, kompanija BIC.

Konkurs za sve osnovne škole koje žele da se uključe u program otvoren je na sajtu bitkazaznanje.rs. Fond B92 poziva sve društveno odgovorne kompanije, institucije, organizacije, pojedince da podrže ovaj humanitarno edukativni program kako bi sve osnove škole u Srbiji dobile savremene nastavne alate.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime