Čitajući istorijske knjige, često nailazimo na imena mesta i gradova koja ne postoje na mapama. Obično ih otpisujemo kao mitska mesta i plod mašte autora. Ali, neka od tih mesta su daleko od mita. To su samo drevni gradovi izgubljeni u vremenu, koji čekaju da ponovo budu otkriveni. Predstavljamo 10 takvih gradova koji su ponovo otkriveni.

  1. Heraklion

Heraklion, drevni egipatski grad koji je progutalo Sredozemno more pre 1.200 godina, otkriven je iznova 2000. godine i od tada je mesto podvodnog iskopavanja.

Izvor: Franck Goddio / www.franckgoddio.org

Vekovima se mislilo da je Heraklion legenda. Herodot ga pominje kao veoma bogat grad. Prema legendi, čak su i Jelena Trojanska i Paris posetili ovo mesto. Ali, 1.200 godina nakon nestajanja ispod Sredozemnog mora, priče o Heraklionu su dokazane. Otkrio ga je francuski podvodni arheolog dr Frank Godio dok je istraživao ovaj lokalitet. Tražio je francuski borbeni brod koji je potopoljen u 18. veku, ali, umesto njega, našao je izgubljeni grad.

Heraklion je izgrađen u 8. veku p. n. e., a sada je potopljen 45 metara ispod vode u zalivu Aboukir. Istraživači su pronašli ostatke više od 64 broda zakopane u glini i pesku na dnu mora. Otkrivene su i džinovske statue visoke 50 metara, koje su premeštene na površinu. Dno mora je i dalje pokriveno stotinama malih statua raznih bogova. Takođe, pronađeni su i zlatni novčići i bronzani tegovi.

Istraživači su zajedno sa nemačkim kreatorima televizijskih dokumentaraca napravili trodimenzionalnu rekonstrukciju grada. Ona prikazuje ogroman hram boga Amon-Gereba u srcu grada. Od hrama se proteže mreža kanala koja je omogućila gradu da postane veoma važan u Sredozemlju u to vreme.

  1. Ši Čeng

Sagrađen pre 1.300 godina, grad Ši Čeng je potopljen da bi se napravilo veštačko jezero u kojem ovaj grad leži zaboravljen već 50 godina.

Izvor: Chinese National Geography via www.bbc.com

Drevni grad Ši Čeng je sagrađen pre skoro 1.300 godina. Bio je centar političke i ekonomske moći u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang. Ali, pre 50 godina nestao je bez traga zbog namere kineske vlade da tu sagradi novu hidroelektranu. Tako da je, uprkos svojoj lepoti, grad 1959. godine potopljen.

Grad se danas zove Grad lavova, zato što je smešten između Planina pet lavova. Bio je zaboravljen u jezeru Kindao dok ponovo nije pronađen 2009. godine. Nakon otkrića utvrđeno je da je grad netaknut, uključujući drvene grede i stepenice. Od tada je grad vaskrsao kao podvodni avantura-park za turiste.

  1. Ciudad Perdida

Izgrađen je 800. godine, a iznova otkriven 1972, kada je grupa lokalnih tragača za blagom našla seriju kamenih stepenica koje su vodile do napuštenog grada.

Izvor: www.bbc.com

Ciudad Perdida (španski: Izgubljeni grad) je drevni grad na severu Kolumbije, sagrađen 650 godina pre peruanskog Maču Pikčua. Otkriven je 1970. kada su lopovi i tragači istraživali to mesto. Zlatne figure i keramičke urne iz grada počele su da se pojavljuju na crnim berzama i to je zagolicalo maštu arheologa.

Predvođeni direktorom Kolumbijskog instituta za antropologiju, arheolozi su 1976. počeli da istražuju lokalitet. Završili su rekonstrukciju između 1976. i 1982. godine. Neki od lokalnih stanovnika rekli su da su njihovi saplemenici znali za taj grad, ali nisu pričali o njemu. Lokalni stanovnici veruju da je Ciudad Perdida srce mreže sela koja su naseljena njihovim precima.

Do ovog grada se dolazi penjanjem uz 1236 stepenika i sastoji se od 169 terasa uklesanih u planine, od mreže puteva i nekoliko manjih kružnih trgova. Do ulaza se jedino može doći penjanjem po kamenju kroz gustu džunglu. Mesto je danas otvoreno za turiste.

  1. Timgad

Drevni rimski grad Timgad potonuo je u zaborav pre oko 1.000 godina i delimično je ostao sačuvan ispod metar peska koji ga je prekrio. Nestao je iz istorije sve do njegovog ponovnog pronalaženja 1881. godine.

Izvor: commons.wikimedia.org

Grad Timgad leži na severnoj kosini Aures planina, a napravljen je kao vojna kolonija cara Trajana 100. godine. Grad je uživao u miru stotinama godina. Postao je centar hrišćanske aktivnosti u 3. veku i donatistički centar u 4. veku. U 5. veku počeli su religijski konflikti, građanski ratovi i varvarske invazije. Do 6. veka, lokalna arapska plemena su spalila Timgad do temelja. Pao je u zaborav i ostao delimično očuvan ispod peska narednih 1.000 godina.

Timgad je zbrisan iz istorije sve do njegovog ponovnog otkrivanja – 1881. godine. Sa kvadratnom osnovom, ortogonalnim dizajnom i dva puta kroz grad koja se seku pod pravim uglom, odličan je primer rimskog planiranja grada. Grad poseduje gradska kupatila, pozorište, biblioteku, pijace, fontane… Timgad je danas pod zaštitom Uneska.

  1. Derinkuju

Jedan čovek u Turskoj je 1963. godine razbio zid u svojoj kući i pronašao prolaz do izgubljenog podzemnog grada Derinkujua.

Izvor: Ahmet KAYNARPUNAR via www.panoramio.com

Derinkuju je višespratni podzemni grad u Derinkuju distriktu u turskoj provinciji Nevšehir. Smatra se da je sagrađen za vreme vizantijske ere između 780–1180. godine, ali je i dalje misterija ko ga je sagradio i zašto. Otkriven je 1963. kada je jedan čovek hteo da sruši zid u svojoj kući. Kad je počeo sa rušenjem, slučajno je pronašao i otvorio tajnu sobu koja vodi do podzemnih tunela koji vode do drevnog grada.

Derinkuju je najveći iskopani podzemni grad u Turskoj. Njegova dubina je u proseku 60 metara. Dovoljno je veliki da primi 20.000 ljudi zajedno sa hranom i potrepštinama za život. Unutra se nalazi mreža kuhinja, štala, crkava, grobnica, bunara, škola itd. Kada je grad bio u funkciji, imao je oko 600 ulaza.

Za odbranu od uljeza ovaj grad je imao snažne kamene zidove, koji su ga branili. Danas je samo polovina grada prohodna. Otvoren je za turiste 1969. i postao je veoma popularna lokacija za posetioce iz celog sveta.

  1. Grad-džamija Bagerat

Bagerat je slavan zbog više od 50 islamskih spomenika. Džamija, koja počiva na čak 60 stubova, napuštena je 1459, posle smrti svog osnivača, a iznova otkrivena posle uklanjanja vegetacije koja je vekovima krila ovaj drevni grad.

Izvor: commons.wikimedia.org

Grad-džamija Bagerat je drevni grad koji se nalazi u Bangladešu, u predgrađu Bagerata, na ušću reka Gang i Bramaputra. Grad je napravio turski general Ulug Kan Jan u 15. veku. Uspostavio je plansko naselje sa putevima, mostovima i cisternama. Konstruisao je i brojne džamije, grobnice, palate i svoj lični mauzolej. U ovom gradu postoji oko 50 spomenika islamske kulture.

Osnivač ovog grada umro je 1459. godine i ubrzo je grad prekrila džungla. Zbog nedostatka utvrđenja, grad je nestao u neprohodnim močvarama Sunderbansa. Prilikom čišćenja lokaliteta 1895. godine grad je ponovo otkriven. Obnova je počela 1903, a grad je postao zaštićena kulturna baština 1985. godine. Ovaj istorijski grad nalazi se na Forbsovoj listi kao jedan od 15 izgubljenih gradova. Jedan od najpopularnijih spomenika je velika džamija sa 60 stubova i 77 kupola.

  1. Maču Pikču

Konkistadori su doneli velike boginje, koje su zbrisale stanovništvo kraljevskog utvrđenja na vrhu planine i Izgubljeni grad Inka ostao je izgubljen sve do 1911. godine.

Kameni grad Maču Pikču nalazi se na planinskom grebenu, na 2.430 metara nadmorske visine. Popularnu ikonu civilizacije Inka sagradio je imperator Pačacuti oko 1450. godine. Samo 100 godina nakog izgradnje mesto je napušteno zbog španskih osvajanja. Razlog su velike boginje, koje su doneli strani putnici. Vekovima je džungla skrivala ovo mesto. Meštani su znali za njega, ali nikad nisu hteli da ga otkriju svetu.

Posle mnogo vekova, 1911. godine, jedan peruanski vodič je doveo profesora Hirima Bingama sa Univerziteta Jejl do grada Maču Pikču i tada je prikazan i ostatku sveta. Inke nisu imale pisani jezik, dakle nisu ostavile pisane dokaze o tome zašto su sagradile grad ili zašto su ga napustile u ranom 16. veku. Ali građevine, zidovi i terase snažan su dokaz njihovog inženjerskog znanja. Njihovih 700 terasa na kojima su obrađivali zemlju služilo je i kao sistem distribucije vode i zaštita od erozije na strmim padinama. Maču Pikču je pod zaštitom Uneska.

  1. Pompeja

Kad je vulkan Vezuv eruptirao 79. godine, obližnji grad Pompeja je zakopan ispod nekoliko metara pepela i kamena. Uništeni grad ostao je „zaleđen” u vremenu sve dok ga inženjeri nisu ponovo otkrili 1748. godine.

Pompeja, drevni rimski grad koji se nalazi u blizini današnjeg Napulja, uništen je i ukopan ispod pet metara vulkanskog pepela kada je Vezuv eruptirao 79. godine. Dokazi o uništenju dolaze iz pisma Plinija Mlađeg, koji je video erupciju. On u pismu opisuje smrt svog strica Plinija Starijeg, admirala rimske flote, koji je probao da spase građane. On je napisao: „Tama je stigla, ali ne tama bez meseca ili oblačna noć, već kao da je u mračnoj sobi ugašena lampa“.

Grad je bio izgubljen više od 1.500 godina do inicijalnog otkrivanja 1599. godine. Čak 159 godina kasnije, španski inženjer Roka Joakina je ponovo otkrio ovaj grad. Vulkanski pepeo štitio je Pompeju ceo milenijum. Objekti ispod pepela ostali su netaknuti zbog odsustva vazduha i vlage. Tokom iskopavanja gips je korišćen da popuni rupe u slojevima pepela u kojima su se nalazila ljudska tela. Ovo je omogućilo arheolozima da vide tačan položaj u kom su se osobe nalazile u trenutku pogibije. I nakon 100 godina posla, najveći deo grada i dalje leži zakopan.

  1. Holtun

Skriven vekovima unutar gvatemalskih kišnih šuma, izgubljeni majanski grad Holtun otkriven je kada su lokalni seljani prijavili da je dotada nepoznato mesto pokradeno.

Izvor: Michael G. Callaghan via nationalgeographic.com

Majanski grad Holtun, ili originalno nazvan La Makina, nalazi se u Gvatemali. Bio je živ od srednjeg preklasičnog do kasnog klasičnog perioda. Nije poznato kako je počeo da pada u zaborav. Lokalci su dugo znali da je nešto zakopano u gvatemalskim kišnim šumama, ali nisu znali šta. Vekovima kasnije, lopovi su pronašli ulaz u izgubljeni grad. Lokalna zajednica je prijavila krađu, a gvatemalske vlasti odgovorile su tako što su zaštitile lokalitet 1994. godine.

Od tada, arheolozi redovno posećuju lokalitet kako bi otkrili tajne izgubljenog grada. Godine 2011, trodimenzionalno mapiranje otkrilo je konture grada koje je skrivala vekovna džungla. U 2010. pronalazači su nacrtali lokaciju i izmerili nadmorsku visinu sedam spratova visoke piramide koristeći GPS i elektronsku tehnologiju. Našli su takođe i astronomsku opservatoriju, kamene rezidencije i mnoštvo drugih struktura.

Arheolozi su pronašli džinovsku masku koja je nazvana Kamena glava. Dugačka je oko kilometar i široka pola kilometra. Od 600. godine p. n. e. do 900. godine n. e. ovo je bio živahan majanski grad srednje veličine, sa oko 2.000 stanovnika. Međutim, danas se nalazi nekoliko metara duboko ispod zemlje i biljaka. Čak i trostrana piramida Kamene glave izgleda kao planina usred džungle.

  1. Helike

Drevni grčki grad koji je 373. p. n. e. potopio cunami posle nekoliko propalih ekspedicija ponovo je otkriven 2001. godine, zakopan u drevnoj laguni blizu sela Rizomilos.

Izvor: commons.wikimedia.org

Drevni grčki grad Helike osnovan je u mikenskom periodu. Osnovao ga je Jon, predvodnik starih Jonjana. Ubrzo je postao prestonica 12 gradova drevne Ahaje. Ali, jednog dana u zimu 373. godine p. n. e. opasan zemljotres zadesio je jugozapadnu obalu Korintskog zaliva. Uz zemljotres je stigao i cunami, koji je uništio grad Helike.

Filozof Eratosten je 150 godina posle tragedije posetio ovaj drevni grad. Objavio je da je grad potopljen, ali da i dalje stoji bronzana statua Posejdona. Putopisac Pausanija je 174. godine p. n. e. posetio priobalni lokalitet koji se i dalje zove Helike i objavio da su zidovi drevnog grada i dalje vidljivi ispod vode.

Stotinama godina kasnije, brojne ekspedicije su tražile Helike, ali niko nije ništa mogao da pronađe osim dva mala zlatnika. Konačno, 2001. godine grad Helike je opet otkriven, zakopan u drevnoj laguni pored sela Rizomilos. U sloju zemlje razorene zemljotresom 2012. godine otkriveni su ostaci kaldrme, crepa i grnčarije, što je bio dodatan dokaz da je otkrivena lokacija zapravo Helike.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime