Najveći naučni festival u regionu – Festival nauke, jedanaesti po redu, od 14. do 17. decembra prirediće najbolju naučnu zabavu za sve uzraste na Beogradskom sajmu.

Jedanaesti put zaredom Festival nauke zagolicaće maštu i provesti kroz svet nauke desetine hiljada posetilaca željnih naučne zabave i novih naučnih saznanja. Pod sloganom Jedan na jedan svi zainteresovani će i ove godine moći da izađu na crtu najvećim naučnim izazovima, ali i da u neposrednom direktnom kontaktu sa naučnicima isprobaju različite naučne eksperimente i upuste se u nezaboravne naučne avanture.

Program 11. Festivala nauke

Festivalski program ove godine raspoređen je u četiri hale Beogradskog sajma i na više od 6.000 kvadrata donosi brojne novine. Interaktivne naučne postavke raspoređene su u halama 7, 8 i 9, dok je eksplozivna Naučno-fantastična bina ove godine smeštena u halu 5. Kao jedna od najzanimljivijih festivalskih poslastica, s posebnom pažnjom osmišljen je svojevrsni festivalski poligon, zona sa interaktivnim postavkama pod nazivom Nauka u pokretu.

Novitet na ovogodišnjem festivalu je i Mala naučna bina Jedan na jedan, kutak za druženje sa naučnicima koji će deliti svoja saznanja i iskustva iz brojnih naučno-popularnih oblasti, prilagođeno kako starijim, tako i mlađim posetiocima. Najmlađe radoznalce i ove godine dočekuje razigrana Mala zona (Hala 8), dok će tinejdžeri zaljubljeni u nauku moći da se druže sa svojim genijalnim vršnjacima u zoni Ekspertinejdžera (Hala 9).

Festival će okupiti i veliki broj naučnih zvezda iz celog sveta. Na Naučno-fantastičnoj bini zablistaće boje Poljske, Estonije, Bugarske i Izraela. Iz Francuske stiže Pariska cirkuska akademija La belle Apocalypse, koja će, u saradnji sa fizičarem, publici pojasniti kako to cirkuski izvođači uspevaju da prkose gravitaciji, dok iz Austrije na festival dolazi kompanija OMAI, koja će iPAD pretvoriti u alat kojim će posetioci moći da izraze svoju kreativnost uz virtuelno slikanje grafita.

Najveća zvezda ovogodišnjeg festivala dolazi iz SAD. Reč je o Stivu Vulfu, komunikatoru nauke, koji će demonstrirati naučne principe koji stoje iza specijalnih efekata u holivudskoj filmskoj industriji. Sa svojim dvadesetpetogodišnjim iskustvom, Vulf i njegov tim stoje iza brojnih kaskaderskih vratolomija i neverovatnih scena koje oduzimaju dah u svetskim blokbasterima, a do sada je sarađivao sa zvezdama kao što su Tom Kruz, Al Paćino, Tom Henks i mnogi drugi.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime