Jubilarni 15. Beogradski festival igre (BFI) biće održan od 15. marta do 4. aprila, uz učešće 15 trupa iz 14 zemalja, koje će publici u Beogradu i Novom Sadu predstaviti 24 nove koreografske postavke.

Pod sloganom „Prestonica”, jedan od najvažnijih evropskih festivala umetničke igre, u okviru svog petnaestog izdanja, koje počinje 15. marta, predstavlja publici 15 trupa. Plesne kompanije stižu iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade i predstaviće 24 nove koreografske postavke publici u Beogradu i Novom Sadu.

Ovogodišnji Festival igre obeležiće, pre svega, dolazak čuvenog koreografa Dimitrisa Papajoanua iz Grčke i predstavljanje njegovog dela „Veliki krotitelj”, koje će otvoriti Festival 15. marta u Sava centru.

Svoje izvođenje će imati i trupe iz Hongkonga i Sidneja, kao i trupa „Vertigo” iz Izraela. Takođe, četiri stotine posetilaca Festivala imaće nesvakidašnju priliku da sedi na sceni dok norveška kompanija Zero Visibility bude izvodila komad „Zaleđene pesme” Ine Kristel Johansen, koji tek čeka svoju premijeru u Oslu, pa će ovo biti međunarodna premijera tog komada.

Kompletan program Festivala možete pogledati ovde.

U pretfestivalskom terminu Festival je ponudio reviju dokumentarnih filmova kroz petu ediciju Dana igre u Kinoteci, brojne radionice, majstorske kurseve i izložbe fotografije.

Zahvaljujući Beogradskom festivalu igre, Beograd je postao prestonica umetničke igre. Od prvog izdanja, 2004. godine, predstavljeno je preko 330 koreografskih radova, dok je poslednji festival pratilo skoro 23.000 gledalaca i preko 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Festival je učinio Beograd prepoznatljivim u svetu, a domaćoj publici otkrio je savremenu igru i njene najznačajnije autore.

Ekipa emisije COOLtura bila je na konferenciji održanoj povodom ovogodišnjeg izdanja.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime