Ove godine Noć muzeja biće održana u subotu, 19. maja. Jedna od najposećenijih manifestacija u oblasti kulture održava se petnaesti put, a programska tema ove godine nosi naziv Pobede i pobednici.

Ove godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata. Kao i u svakom sukobu, neko je na kraju izvojevao epitet pobednika, a neko gubitnika. Spadamo u one koji su iz Velikog rata izašli kao pobednici, ali to neće biti (jedina) pobeda koju će slaviti 15. Noć muzeja.

Cilj ovogodišnje manifestacije je da obeleži neke lične, intimnije i humane pobede kao nadmašivanje samog sebe – pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci i svemu onome što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim. 15. Noć muzeja biće inspirisana bogatim nasleđem, koje ne čini samo poštovanje tradicije već i inovacije.

Programski savet Noći muzeja čine: arhitekta i akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić i vajar prof. Mrđan Bajić.

Gradovi postaju muzeji

Naredna Noć muzeja omogućiće da se kroz promišljanje sopstvenih, malih – velikih pobeda koje život čine, istaknu i druge progresivne ideje, oboji sivilo svakodnevice, pruži šansa živopisnim ljudima i događajima koji su obeležili istoriju i još jednom pokaže da kultura može da pobedi”, izjavila je Ana Petrović, direktorka i osnivač ove manifestacije.

Tradicionalno, i ovog puta ćete imati priliku da otkrivate nove prostore i čujete neispričane priče, a za jednu noć će se čitavi gradovi pretvoriti u muzej. Noć muzeja je ujedno deo Evropske noći muzeja, čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj noći muzeja prošle godine učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime