Pronalasci su jedni od najcenjenijih, ali i najfrustrirajućih poduhvata na svetu.

Sve počinje sa uviđanjem potrebe i shvatanjem da možete nešto da napravite kako bi tu potrebu zadovoljili. Ako imate sreće, drugi će deliti vašu viziju i želeće da vam pomognu – ako ne, morali biste to da uradite sami.

Ali u svakom slučaju, ne postoji garancija da će vaš uređaj raditi. Ako se prođe test za testom i on i dalje ne radi svoj posao, lako je biti savladan pod pritiskom. Vaš životni rad je pred vama i bez obzira na to sa koliko ljubavi pokušavate da ga popravite, on odbija da reaguje.

I tako, neki pronalazači postaju očajni. Kako se taj pritisak sve više povećava, oni dobijaju ideju da urade još jedan poslednji test i da ga sprovedu sami.

Tako se desila tragedija kada je u pitanju ovih 15 pronalazača. Bez obzira da li je njihov izum postao uspešan ili ne, oni nisu doživeli da to vide.

1. J.G. Peri Tomas

Tomas je dizajnirao i napravio auto koji je koristio da obori rekord brzine iz 1926. godine. Do sledeće godine, njegov rekord je bio oboren. Umro je u nesreći dok je pokušavao da ga ponovo pređe.

2. Tomas Midželi Džunior

On je poznat po izumu olovnog benzina i freona, ali kada je oboleo od dečije paralize, takođe je izumeo mašinu da ga izvuče iz kreveta.

Nažalost, umro je u 55-oj godini kada ga je sopstveni izum zadavio.

3. Horas Loson Hanli

Dok je služio u građanskom ratu, Hanli je izumeo podmornicu na ručni pogon koja je potopila USS Hausatonik. Ali do tada, Hanli je već umro dok ju je testirao zajedno sa 12 drugih Konfederacijskih pomoraca.

4. Vilijam Bulok

Bulok je razvio i poboljšao štamparsku mašinu, u kojoj je na kraju zaglavio svoju nogu. Njegova rana se ubrzo inficirala i umro je od gangrene.

5. Maks Valier

Valier je uspesno izgradio seriju raketnih vozila, ali je želeo da napravi moćniju raketu koristeći kerozin i tečni kiseonik. Nažalost, njegova posada nije bezbedno testirala raketu i on je poginuo u eksploziji.

6. Franc Raihelt

Raihelt je izumeo jaknu-padobran i odlučio je da ga demonstrira skačući sa Ajfelovog tornja, ali kada je skočio, jakna se smotala i on je pao u svoju smrt.

7. Luis Slotin

Tokom projekta Menhetn, Slotin je eksperimentisao sa reakcijom uranijuma i plutonijuma, prilikom čega je pretrpeo užasne opekotine od radijacije. Pre nego što je umro, vratio se u laboratoriju i postarao se da njegovo znanje ne umre zajedno sa njim.

8. Aleksandar Bogdanov

Bogdanov je osnovao prvi svestski institut za tranfuziju krvi, ali je umro od loše reakcije na transfuziju tokom jednog od svojih eksperimenata.

9. Oto Lilijental

Liliental je izumeo neke od svetski najuspesnijih preteča aviona jedrilica. Nažalost, ove jedrilice nisu imale kontrolne sisteme, tako da je jak vetar ometao njegov let i on se srušio.

10. Valerian Abakovski

Abakovski je izumeo specijalan brzi voz nazvan Aerovagon. Nažalost, voz je iskočio iz šina dok je bio na putu za Moskvu i to je ubilo njega i sve ostale u vozu.

11. Tomas Endruz

Endruz je dizajnirao Titanik i umro tokom njegovog čuvenog potapanja. Proveo je svoje poslednje momente govoreći putnicima da se ukrcaju na čamce za spasavanje i bacajuci ležaljke onima koji su pali u vodu.

12. Marija Kiri

Kiri je osvojila dve Nobelove nagrade za svoje otkriće i rad sa radijumom, ali je često nosila bočice radijuma u svom džepu. Ovo i ostala izlaganja radijaciji su je ubili.

13. Henri Smolinski

Smolinski je pokušao da osmisli leteći auto povezavši avionska krila na Ford Pinto. Ali, ispostavilo se da je uređaj bio pretežak i Smolinski je umro tokom probnog leta.

14. Ser Freminet

Freminet je izmislio jedno od prvih ronilačkih odela na svetu, ali je ono samo recirkulisalo stari vazduh i tako je on umro od nedostatka kiseonika nakon što ga je koristio 20 minuta.

15. Karel Souček

Ovaj Kanadski pustolov izumeo je amortizovano bure, koje je koristio da uspešno prođe kroz Nijagarine vodopade. Ali kada je pokušao ponovo na Hjustonskom Astrodomu, promašio je rezervoar za vodu i pao u svoju smrt.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime