Učenje novog jezika može delovati kao ogroman zadatak na prvi pogled. Između svih tih gramatičkih komponenti i kulturnih razlika, možete se osetiti preopterećeno pre nego što uopšte i počnete.

Srećom, postoje načini da učinite proces učenja lakšim, a i nove tehnologije su učenje novih jezika učinile lakšim i dostupnijim nego ikad pre.

Bilo da planirate da steknete znanje novog jezika zbog putovanja u inostranstvo ili radi ličnog razvoja, postoje neki načini koji mogu učiniti proces učenja bržim i jednostavnijim.

1. Odaberite nastavni plan i program koji vam odgovara

Dok je možda primamljivo da kupite prvu knjigu za učenje stranog jezika na koju naiđete, potrebno je ipak dobro analizirati autora, ali i iskustva drugih koji su učili po tom programu.

Aplikacije su takođe odličan način da naučite strani jezik, a da niste ni svesni da učite. Aplikacije kao što je Duolingo vam omogućuju da vežbate besplatno i obezbeđuju vam susretanje sa novim vokabularom i mogućnost izgovaranja različitih izraza.

Rosetta Stone je takođe dobra opcija kada želite da imate nastavni plan i program koji je nagrađivan i ako želite da učite brzo. To je dosta tradicionalniji način da učite i zahteva da radite testove i vežbate kako biste položili. Dok ova opcija može biti skupa, možda može biti najbolja opcija kada vam treba da brzo razgovarate sa drugima.

2. Vežbajte redovno

Pravljenje rasporeda po kome možete redovno da vežbate svoje nove veštine može vam pomoći da zapamtite ono što ste naučili. Ako je to moguće, izdvajanje malo vremena svaki dan (čak i ako je to samo pet ili deset minuta) da obnovite prethodne gramatičke strukture i rečnik može vam pomoći da se setite bitnih izraza kojih ćete se lakše setiti u budućnosti.

Možete da imate dobro poznavanje čitanja i pisanja nekog jezika, ali govor zahteva potpuno nov niz veština koje se stiču samo kroz konverzaciju sa drugima. Pridruživanje lokalnoj jezičkoj grupi, putovanje i čitanje naglas dok vežbate može vam pomoći u velikoj meri.

3. Razmislite o uzimanju časova

Časovi zahtevaju vreme – većina traje nekoliko sati nedeljno, u zavisnosti od toga da li ste izabrali sveobuhvatan program ili ne. Čak i ako ne možete da podnesete da sedite duži vremenski period, biti u mogućnosti da povremeno slušate lekciju i slušate kako se vaš odabran jezik govori tečno može vam pomoći u velikoj meri.

Časovi takođe mogu da vam pomognu da steknete nove prijatelje. Nekad upoznavanje drugih i mogućnost deljenja svih izazova i rezultata učenja novog jezika sa drugima, može učiniti da se osećate potpunije i zadovoljnije. Učenje novog jezika je zabavnije kada imate ljude sa kojima možete da pričate!

4. Nemojte se bojati da napravite greške

Jedan od najvećih problema koji imaju govornici novog jezika je taj da se plaše da ne upotrebe pogrešnu reč ili izraz. Dok korišćenje vašeg novostečenog rečnika može biti malo zahtevno i može prouzrokovati nervozu ili nesigurnost, to je najbolji način da naučite jezik. Niko ne očekuje da budete savršeni, tako da ne očekujte to ni od sebe.

Proverite da li imate pristup sigurnom okruženju u kom možete da vežbate i osećate se komforno.

Postoji mnogo sajtova kao što je Conversation Exchange gde možete upoznati nove ljude ili lično ili na Skajpu i ćaskati na jeziku koji ste izabrali da učite.  

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime