Jesen je uveliko stigla. Dani su sve kraći, a temperature sve niže. Ako se osećate bezvoljno i najradije biste da prespavate do proleća, poslušajte ovih pet saveta koji će vam pomoći da se rešite sezonske depresije.

Kako tvrde stručnjaci, sezonska depresija je vrsta afektivnog poremećaja. Kod osoba koje pate od ovakvih depresija u mozgu dolazi do pada nivoa serotonina, hormona sreće, što se događa i kada smo iscrpljeni ili pod stresom.

Sezonska depresija je najčešća tokom jesenjih dana. Ako i vi imate simptome kao što su bezvoljnost i potištenost, manjak energije, slabu koncentraciju, poremećaj spavanja ili razdražljivost, poslušajte ovih pet saveta koji će učiniti da se osećate bolje.

Fokusirajte se na ono što se ne menja

Tokom promene godišnjeg doba svoju pažnju usmerite na jednu stvar koja je stalna u vašem životu – to mogu biti dobri odnosi sa porodicom, prijateljima ili partnerom, ali i neka dnevna rutina u kojoj uživate. Ako svoju pažnju usmerite na ono što se ne menja, imaćete osećaj da ipak imate kontrolu i da na nešto možete da utičete.

Ispunjavajte dnevne potrebe

Iako se osećate bezvoljno, imajte na umu da neke svakodnevne potrebe, kao što su spavanje i pravilna i redovna ishrana, morate da ispunite. Uz to, redovna fizička aktivnost može da vam pomogne da povratite energiju i osećate se pozitivnije.

Družite se sa prijateljima

Tokom hladnih dana većina nas u slobodno vreme radije bira da ostane kod kuće i uživa u knjizi ili nekom dobrom filmu. Iako nam je to svima potrebno s vremena na vreme, imajte na umu da asocijalizacija dovodi do depresije. Zbog toga, ne ignorišite pozive prijatelja i isplanirajte druženje sa dragim ljudima.

Motivišite sebe

Zbog čega ću se danas dobro osećati? Ovo pitanje postavite sebi svakog jutra. Neke stvari u životu ne možemo da promenimo, ali na druge i te kako možemo da utičemo. Svaki dan uradite nešto što vas čini srećnim – počastite sebe novim komadom odeće, izvedite prijatelja u bioskop, počnite da idete u teretanu. Razmislite o tome koja promena bi mogla da vas učini srećnijim na duže staze.

Planirajte unapred

Ukoliko patite od sezonskog afektivnog poremećaja (SAP) i znate i sami kako ćete se osećati tokom jesenjih i zimskih dana, obavezno unapred isplanirajte aktivnosti koje će vam pomoći da što lakše prebrodite ovaj period godine.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime