Fejsbuk je broj jedan društvena mreža današnjice, a kako biste osigurali svoje privatne podatke i sprečili zloupotrebe, pratite ove savete.

Privatni nalog

Prvi korak jeste da vaš nalog bude privatan. U desnom gornjem uglu gde se nalazi „Username“ postoji ikonica „Settings“. U tom meniju naći ćete podešavanja za privatnost „Privacy and tools“. Klikom na dugme „Edit“, imate opciju „Public“, a zatim namestite jedno od dostupnih podešavanja: „Public“, „Friends”, „Only Me”, „Close Friends” ili „Custom”.

Neželjene aplikacije

Imajte na umu da sve igrice i aplikacije koje prihvatate na Fejsbuku uzimaju vaše privatne podatke. Uklanjanjem neželjenih aplikacija sprečićete brojne moguće zloupotrebe vašeg Fejsbuk profila.

U odeljku „Settings“ nađite i opciju „Apps“ u desnom uglu. Ova sekcija pokazaće vam sve aplikacije koje ste koristili, a tu ćete imati i ponuđenu opciju da ne dozvolite da neke aplikacije koriste vaše lične podatke.

Blokiranje

Ukoliko vam neka osoba šalje neprikladne komentare ili je nasrtljiva, postoji jednostavno dugme „Block“, koje ćete naći u „Settings“ meniju. Idite na „Block users“ i ukucajte ime ili imejl-adresu osobe koju želite da blokirate.

Prethodne akcije na Fejsbuku

I dalje ste u velikoj opasnosti kako od krađe identiteta i brojnih zloupotreba, tako i od ljudi. Stare objave i fotografije podesite tako da nisu „Public“. To ćete lako rešiti pomoću već spomenutog menija „Settings“. Iz sekcije „Privacy“ idite na opciju „Who can see my stuff?“ i podesite da li želite da delite svoje objave sa prijateljima ili pak ni sa kim.

Obaveštenje o logovanju

Kako biste osigurali da samo vi imate pristup svom Facebook nalogu, namestite da vam stižu obaveštenja kada se neko uloguje na vaš nalog s drugog uređaja ili lokacije. Idite na opciju „Settings” i sa leve strane u meniju potražite opciju „Security”. Tu ćete naći kategoriju „Login notifications” i kliknite na „Edit”. Izaberite da li želite da obaveštenja dobijate putem imejla ili SMS poruke i na kraju sačuvajte izmene u opciji „Save changes”.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime