Studentski formula tim „TENFORE Drumska Strela” premijerno je predstavio svoje sedmo trkačko vozilo, do sada najmoderniji prototip trkačkog automobila po ugledu na Formulu 1.

Članovi tima su uložili preko 50.000 radnih sati u projekat i stvorili do sada najbrži model formule, konstruisan i kreiran u Beogradu, koji do brzine od 100 kilometara na čas stiže za najviše četiri sekunde.

Na kreiranju najnovijeg bolida formule tima „TENFORE Drumska Strela” radilo je preko 50 studenata sa osam fakulteta Beogradskog univerziteta, koji će učestvovati i na dva predstojeća svetska Formula Student takmičenja – u Italiji i Češkoj.

Ovogodišnje učešće na takmičenjima na kojima će naši budući inženjeri znanje odmeriti sa kolegama iz celog sveta omogućeno je zahvaljujući podršći platne institucije TENFORE, koja će od ove godine biti i generalni sponzor tima „TENFORE Drumska Strela”. Kako je njen generalni direktor Mirko Miljuš naglasio, ova kompanija pomoći će studentima da prevaziđu sve izazove i ostvare svoj cilj i stvore prvi srpski električni automobil.

„Danas smo postavili temelje saradnje između naše kompanije i ovih mladih ljudi koji su nas sve oduševili svojom ambicioznošću, idejama, kreativnošću i trudom. Brzina i sigurnost su dve reči koje predstavljaju suštinu našeg posla, a istovremeno – to je ono u čemu je tim TENFORE Drumska Strela zaista najbolji. Kao što mi u TENFORE stremimo digitalnoj transformaciji i uvođenju elektronskih načina plaćanja, tako i podržavamo ove mlade ljude u ostvarenju njihovih ciljeva, a prvenstveno u stvaranju prvog srpskog električnog automobila. Ali dok do toga dođe, danas sa ponosom svečano objavljujemo – i Srbija danas ima svoju formulu”, izjavio je Mirko Miljuš.

Tim „TENFORE Drumska Strela”

Studentkinja Miljana Stojanović, koja predvodi tim „TENFORE Drumska Strela”, vodeći regionalni tim u kreiranju formula, naglasila je da njen tim poseduje dobru osnovu za početak rada na električnom automobilu jer su u sezoni 2016. napravili koncept vozila na električni pogon, za koji su osvojili treće mesto na takmičenju u Italiji.

„I ove sezone, kao i prethodnih, svaki član tima uložio je veliku energiju u izradu novog vozila, a brojne inovacije ovogodišnje formule to i dokazuju. Međutim, pored svog truda, najveći problem bio je nedostatak finansijske podrške, koji smo zahvaljujući kompaniji TENFORE prevazišli. Podrška kompanije TENFORE pomogla nam je ne samo ove godine već će njihov doprinos biti posebno važan u sledećoj fazi razvoja formule.“

Studentkinja TMF-a pomenula je da svake godine rade sa dva ista motora, dok, primera radi, njihove kolege u Nemačkoj svake godine dobiju 10 novih motora.

„Međutim, i pored toga, ostvarili smo zapažene rezultate, od 3. mesta za idejni projekat 4. mesta u trci izdržljivosti, koja je najzahtevnija disciplina, pa sve do titule najboljeg tima u regionu, na koju smo posebno ponosni.”

Prezentaciji su prisustvovali Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda, predstavnici Univerziteta u Beogradu, Rektorata i studentskih organizacija i udruženja, kao i porodica i prijatelji tima „TENFORE Drumska Strela”.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime