Evo šest jednostavnih predloga i trikova koji će vam pomoći da budete čovek (ili žena) od čelika – naravno, u mentalnom smislu.

1. Podelite izazove sa kojima se suočavate na više delova

Kada se suočavamo sa velikim izazovima, imamo tendenciju da se sakrijemo “ispod pokrivača” i posetimo našu ličnu verziju “pidžama-grada”. Odugovlačenje neće učiniti da izazov nestane – bilo da je to gubljenje težine, nalaženje posla, ili psihička snaga. Ono što treba da uradimo je da podelimo taj izazov na više manjih, izvodljivih koraka, i da ih svrstamo po logičnom redosledu.

2. Naučite kako da se smirite

Kada proživljavamo veliki stres, pomoglo bi da smo mentalno jači i opušteni, kao da smo ušli u stanje zena. Ovo je razlog zašto su jogi majstori meditirali i čak bili u stanju da prevaziđu osnovne ljudske potrebe kao što su glad, žeđ ili potreba za skloništem.

Koristite lopticu za stres, udahnite i izdahnite, ako treba, skakućite na jednoj nozi kada ste sami – uradite sve što je potrebno da smirite sebe i ohrabrite se. Ne budite deo problema, već budite rešenje. Koristite 4x4x4 tehniku disanja koju koriste u specijalnim jedinicama vojske – udahnite četiri sekunde, izdahnite četiri sekunde i radite ovo četiri minuta.

Osećate se bolje? Sad se vratite poslu.

3. U svemu pronađite nešto pozitivno

Da li zvuči kliše? Zasigurno. Ali ipak je vrlo istinito. Kada nam se nešto loše desi, mi to previše analiziramo, pitajuči se – “Zašto baš ja?” Pitamo se šta smo to učinili da nam se nešto toliko loše, nepredviđeno i izazovno desi.

Budite dobri prema sebi i sagledajte situaciju iz druge perspektive. Umesto da gledate na ono što vam se desilo kao na nešto loše, posmatrajte ga kao prepreku koju prosto morate da pređete. Umesto da doživljavate to kao problem, pretvorite ga u prekretnicu. U suštini, uzmite “baterijsku lampu” ako morate i bacite se u potragu za tom pozitivnom poukom koja se nalazi u svemu što nam se dešava.

4. Izbrojite stvari za koje ste zahvalni

U danima kada vas život udari po glavi, uzmite dnevnik i zapišite tri stvari za koje se osećate zahvalnim. To bi moglo da bude nešto dubokoumno kao što je, recimo, biti živ, ili nešto osnovno (ali veselo) kao što je ispijanje vruće kafe po hladnom danu. Ljudski je tražiti utehu u onome što imamo, tako da budite zahvalni za to.

Radite ovako nešto svaki dan. Ozbiljno, samo pišite ili iskucajte to negde – napravite eksel listu ako ste više skloni radu sa kompjuterima. Tako će vas energija koju dobijete od onih stvari koje ste možda uzimali zdravo za gotovo činiti psihički jačim, dan po dan.

5. Okusite svoj uspeh

Zamislite vizuelno vaš završen projekat i eventualan uspeh kako biste bili pshičiki jači. To je drugačije od sanjarenja za vreme kojeg dangubite, jer nas zamišljanje uspešno obavljenog cilja u živopisnim bojama stavlja u ispunjeno i pozitivno stanje uma. Daje vam preko potreban porast koji vas tera da ostvarite te iste snove za koje ste isprva mislili da su nemogući.

Umesto da zamišljate mračne posledice neuspeha, zamislite dodatne prednosti koje donosi vaša pobeda.

6. Okružite se pozitivnošću

Iza svake uspešne osobe stoji grupa pozitivnih ljudi. Da biste bili mentalno jači, da biste bili okrenuti ka cilju, trebaju vam ljudi sa pozitivnim mislima koji vas podstiču na pozitivan način. Batalite kao vruć krompir prijatelja koji je stalno negativan; možda bi trebalo da budete okruženi realistima, ali vam ne trebaju pesimisti koji su spremni da obore čašu samo da bi mogli da kažu da je polu-prazna.

Gore navedenih šest stvari trebalo bi da vam pomogne da se osećate psihički jači i spremni da se suočite sa svetom, bilo gde, bilo kad. U krajnjem slučaju, bićete srećni što ste učinili nešto za sebe, a to je već vaš lični uspeh!

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime