Pod sloganom „Ključ je u knjigama“, od 22. do 29. oktobra održava se 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, na kom će učestvovati više od 450 domaćih i inostranih izlagača. Zemlje počasni gosti su Nemačka, Švajcarska, Lihtenštajn i Austrija.

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto krajem oktobra već godinama zauzima Međunarodni beogradski sajam knjiga. U fokusu ovogodišnjeg Sajma biće savremena književnost nemačkog govornog područja, a zajedničkim nastupom predstaviće se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. U okviru programa „Četiri zemlje jedan jezik“ ljubiteljima pisane reči biće predstavljeno 20 prominentnih stvaralaca za decu i odrasle.

Sajam knjiga će u nedelju, 22. oktobra, u 18 časova otvoriti književnik Karl Markus Gaus. Među gostima će biti i dobitnica Nobelove nagrade za književnost nemačka književnica rumunskog porekla Herta Miler. Ona će 23. oktobra učestvovati i na književnoj večeri u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, za koju je dostupno 300 besplatnih karata.

Šta očekuje posetioce 62. Sajma knjiga

U fokusu ovogodišnjeg programa Sajma knjiga biće tribine, tematske izložbe, okrugli stolovi, promotivni programi, ali i značajne godišnjice, kao što su: 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, sećanje na pesničke žrtve Velikog rata – 100 godina od smrti Disa i Bojića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, 50 godina romana „Sto godina samoće“.

U okviru programa „Gosti u fokusu“ gostuju ruski pisac Jevgenij Vodolaskin i nemački pisac Marsel Bajer. Tu su i programi „Razgovori na platou“, „Festival na sajmu: Literatura evropskog Mediterana“, „Odjeci srpske književnosti“, u okviru kojeg će gosti biti nemački slavisti, kao i program „Izdavačke tačke“ i dečji program.

Posetioce očekuje i jedna programska inovacija – „Grad gost“, u okviru koje će jedan grad u Srbiji, a ove godine je to Novi Sad, biti gost Sajma knjiga, sa ciljem da Sajam knjiga ne bude samo susret izdavača i čitalaca, već da njegovi programi obuhvate i druge aspekte kulturnog i društvenog života.

Ove godine biće dodeljeno devet nagrada iz oblasti izdavaštva i estetike knjige.

Radno vreme Sajma knjiga

Izlagači će na raspolaganju imati 30.000 kvadratnih metara u tri najveće sajamske sale. U jednom trenutku paralelno sa Sajmom knjiga odvijaće se i Sajam obrazovanja, informisanja i medija.

Radno vreme sajma: 22, 27, 28. i 29. 10. od 10 do 21h, a 23, 24, 25. i 26. 10. od 10 do 20h. Sajam će se otvoriti za publiku u nedelju, 22. oktobra, u 10 časova, a svečno otvaranje zakazano je za 18h u Hali 2.

Školski dan počinje u četvrtak, 26. oktobra, u 11h u Hali 2. Ponedeljak i utorak, 23. i 24. oktobar, biće dani za porodičnu posetu, kada će cela porodica moći da poseti sajam sa jednom kupljenom porodičnom kartom.

Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma je 900 dinara. Cena parkinga je 100 dinara po započetom satu.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime