Pred samo otvaranje ekskluzivnog zabavnog parka u Dubaiju došlo je do velikih problema. Ulaznice za otvaranje su rasprodate, a pozivnice za VIP zvanice poslate. Studentski tim iz Srbije ponudio je spasonosno rešenje na prestižnom studentskom takmičenju „Ace the Case”! Prijave za ovogodišnje takmičenje su otvorene, a evo i saveta za uspešno rešavanje poslovnih problema.

Samo tri dana pred otvaranje spektakularnog i ekskluzivnog zabavnog parka u Dubaiju otkriveno je da je materijal koji je korišćen za izgradnju rolerkostera nezadovoljavajući i da je došlo do određenih kvarova. Ulaznice za otvaranje su prodate nekoliko meseci unapred, a pozivnice za VIP svečanost već su poslate svim zvanicama.

Bilo je potrebno posavetovati vlasnika šta da radi, kako da reši ovu kriznu situaciju da bi izbegao velike finansijske gubitke zatvaranjem ili odlaganjem početka rada parka, kao i nesagledivu štetu koju bi pretrpeo da informacije o nekvalitetnim rolerkosterima dospeju u medije.

Ovo je problem koji je postavljen pred studente na takmičenju „Ace the Case”. Tim iz Srbije ponudio je spasonosno rešenje.

„Imali smo samo tri sata da osmislimo rešenje ovog realnog problema, koji nam je do detalja bio prezentovan na 30 kucanih strana. Najvažnije su bile logika i kreativnost. Znali smo da odlaganje otvaranja parka ne dolazi u obzir zbog katastrofalnih posledica koje bi vlasnik imao. Onemogućiti vožnju na rolerkosterima, koji su mesecima najavljivani kao najbrži i najuzbudljiviji u svetu, takođe nije bilo prihvatljivo. Shvatili smo da sve zamke možemo da izbegnemo ako ograničimo broj ljudi koji može da se vozi rolerkosterima u skladu sa mogućnostima materijala koji je korišćen za izradu. Posle uspešnog otvaranja i medijske promocije počela je popravka jednog po jednog rolerkostera, tako da se stvar rešavala u hodu”, objasnila je Lada Filipović, članica studentskog tima koji su, osim nje, činili i studenti FON-a Rastko Damnjanović i Tanja Ilić i student FEFA Dušan Brujić.

Zabavni park je otvoren na vreme, bio je top-priča u svim medijima, VIP zabava je prošla savršeno, a kompanija je ostvarila planiranu dobit.

Studentsko takmičenje „Ace the Case”

Ovaj realan poslovni problem, koji je u praksi rešavala revizorska kuća KPMG, bio je zadatak na prestižnom studentskom takmičenju „Ace the Case”, koje se organizuje širom sveta, a poslednjih pet godina i u Srbiji.

Prijave za ovogodišnje takmičenje traju do 16. februara, a za učešće se studenti mogu prijaviti putem sajta kpmg.com/rs/atc. Potrebno je samo poslati biografiju i motivaciono pismo na engleskom jeziku.

Takmičenje će biti održano od 21. do 23. marta. Nagrada za najbolji tim je poseta kancelariji KPMG u Varšavi i obuka sa najeminentnijim stručnjacima u konsaltingu i reviziji.

Saveti za studente: Kako rešiti poslovni problem? Tajna leži u ovih 7 koraka

Organizovanje studentskih takmičenja u rešavanju studije slučaja postalo je trend i na našim univerzitetima, a neretko nas obraduju vesti da su timovi naših studenata ostvarili zavidne rezultate na regionalnim i svetskim takmičenjima u rešavanju realnog poslovnog problema.

Case stady takmičenja daju podršku mladim talentima da kroz rešavanje konkretnih poslovnih problema teorijsko znanje nadograde praktičnim i dodatno usavrše veštine koje će im biti od koristi u daljoj karijeri.

Nisu sva takmičenja u rešavanju studije slučaja ista. Na nekima studenti dobijaju zadatak za koji imaju dva do tri meseca da pronađu rešenje, spreme prezentaciju i uvežbaju nastup. Tim procesom često upravljaju mentori sa fakulteta ili iz privrede.

Pojedina traju samo nekoliko sati i timovi studenata moraju sve da urade u kratkom vremenskom periodu.

Još zahtevnija su ona poput svetskog takmičenja „Ace the Case”, koje u Srbiji organizuje KPMG, koja zahtevaju od studenata da pronađu rešenje bez surfovanja po internetu.

Konsultanti velikih revizorskih kuća koriste mnogobrojne pristupe u rešavanju realnih poslovnih problema kompanija. Jedan od njih koji vam može pomoći da pronađete rešenje studije slučaja na takmičenjima je tzv. Osnovni pristup u 7 koraka, koji kompanija KPMG koristi u svakodnevnom radu.

Prvi korak: Proći brzo kroz tekst studije slučaja da biste imali celokupan uvid u problem. Zatim detaljno pročitati sve i fokusirati se na ključne činjenice.

Drugi korak: Priprema koncepta. Definisati najznačajnije stvari na kojima će se bazirati predloženo rešenje. Pripremiti koncept sa tezama koje će se obrađivati.

Treći korak: Analiza činjenica i identifikovanje problema. Detaljna analiza svih činjenica i selekcija ključnih koje su bitne za rešavanje problema. U ovom koraku je potrebno utvrditi koje činjenice zavređuju dalju pažnju.

Četvrti korak: Identifikovanje i rangiranje ključnih činjenica. Dodatno rangiranje odabranih ključnih činjenica po važnosti uticaja na problem je veoma bitno.

Peti korak: Kvantitativna analiza, koja podrazumeva analizu finansijskih pokazatelja, tokova novca, procena, investiranja, profita itd.

Šesti korak: Priprema predloga za rešenje problema. Odabir najboljeg rešenja – predloga koji je potkrepljen adekvatnim argumentima, izrada akcionog plana i sagledavnje potencijalnih rizika predloženog rešenja.

Sedmi korak: Priprema prezentacije rešenja. Izrada PowerPoint prezentacije i vežbanje izlaganja. Predstaviti rešenje na uverljiv način, obratiti pažnju na govor tela, glas, tonalitet itd. Takođe, spremiti odgovore na potencijalna pitanja klijenta.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime