Filmski festival Slobodna zona i ove godine tradicionalno organizuje Turneju po Srbiji.

Publika širom Srbije već dva meseca uživa u izvanrednim filmskim ostvarenjima koje je festival Slobodna zona doneo u njihovo mesto. Već 12. godinu zaredom ovaj filmski festival organizuje Turneju u preko 50 gradova i opština. Pet najboljih filmova sa festivala održanog tokom novembra prethodne godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, do sada je potpuno besplatno prikazano u 25 mesta u Srbiji.

Do kraja juna na mapi Slobodne zone naći će se još 25 gradova i opština u svim krajevima naše zemlje. Među njima nalaze se i Kraljevo, Vranje, Bajina Bašta, Mionica, Paraćin, Sombor, Kanjiža, Žabalj, Ruski Krstur, Sjenica, Bor, Petrovac na Mlavi, Kruševac, Sremska Mitrovica, Užice, Gornji Milanovac, Irig, Prokuplje, Odžaci, Požarevac i mnogi drugi.

Na ovogodišnjem repertoaru Turneje našlo se pet angažovanih filmova – tri dokumentarna i dva igrana. Predvodnik ovogodišnjeg izbora je dokumentarni film „Dan oslobođenja”, koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u poslednjoj komunističkoj „diktaturi” sveta – Severnoj Koreji. Zatim sledi hit evropskih festivala 2017, „Čavela”, dokumentarni film o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Slobodnoj zoni osvojio Nagradu publike. Treći je uzbudljivi, igrani film „Ćambra”, dobitnik nagrade Europa Cinemas Label Award na Festivalu u Kanu, koji prati avanturu 14-godišnjaka iz male romske zajednice čija pustolovina počinje nakon što mu brat nestane. Sledeći je igrani film „Crveni pas: pravi plavi” o prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji je postao australijska legenda. Peti film na Turneji je dokumentarac „500 godina”, koji prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja i prikazuje teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.

Misija Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture, sa namerom da se kvalitetan filmski sadržaj ponudi publici u manjim gradovima u kojima bioskopi ne postoje, a kulturna dešavanja su retkost.

Program Turneje i raspored projekcija po gradovima možete pronaći na sajtu freezonebelgrade.org.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime