Prema poslednjim istraživanjima koja je sproveo UNICEF, deca počinju da koriste internet pre šeste godine. Skoro 90% njih ga koristi u proseku 80 minuta svakog dana, a svako treće dete izloženo je nekoj vrsti sadržaja koji je za njih uznemirujući.

Zbog toga je edukaciju dece o bezbednom korišćenju interneta potrebno početi u ranom, predškolskom uzrastu. Ovim povodom Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora i Michel Saint-Lot, direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji, potpisali su ugovor kojim su najavili zvaničan početak projekta „Bezbedan internet za celu porodicu” (Family Safety Net).

Edukacija za decu, roditelje i vaspitače

Ovaj projekat će trajati dve godine i fokusiraće se na edukaciju dece uzrasta od četiri do osam godina, kao i njihovih roditelja i vaspitača.

Istraživanja pokazuju da svaki četvrti roditelj ne misli da ima dovoljno znanja da pruži adekvatnu podršku detetu u bilo kojoj potencijalno opasnoj situaciji na internetu. Zbog toga je jedan od glavnih ciljeva da 100.000 roditelja i 2.000 vaspitača i nastavnika prođe obuku u naredne dve godine.

U videu u nastavku pogledajte šta o svojim navikama u korišćenju interneta i društvenih mreža kažu deca širom sveta, kao i šta su na konferenciji rekli Ingeborg Øfsthus, Michel Saint-Lot i Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime