Koje sve opasnosti za decu prete na internetu i kako se od njih mogu zaštititi?

Igor Jurić

U okviru zvaničnog programa Sajma knjiga Izdavačka kuća Pčelica organizovala je tribinu „Bezbednost na internetu u literaturi za decu”. U razgovoru o ovoj važnoj temi učestvovali su Goran Marković, direktor Izdavačke kuće Pčelica, Igor Jurić, predsednik i osnivač Fondacije „Tijana Jurić”, i dr Marija Ranđelović, pedagog.

Deca su najveći korisnici i najveće žrtve interneta. Zato je bezbednost dece na internetu problem kojim treba da se bave svi koji se staraju o razvoju deteta – roditelji, staratelji, prosvetni radnici, obrazovne institucije i izdavači.

Cilj učesnika tribine bio je da skrenu pažnju odraslima da edukuju decu o zamkama virtuelnog sveta.

Princeze u svetu interneta

Knjige u izdanju Pčelice, kao što je slikovnica „Princeze u svetu interneta”, kroz motive iz bajki i na način primeren najmlađima, upozoravaju decu na opasnosti koje mogu da se dogode na internetu. Tu su i publikacije kojima se ističu prednosti i koristi interneta.

Fondacija „Tijana Jurić” na ovu aktuelnu problematiku odgovorila je pokretanjem projekta „Tijana klik”, koji ima cilj da edukuje starije osnovce o bezbednoj upotrebi interneta.

Izdavačka kuća Pčelica i Fondacija „Tijana Jurić” zajednički će pripremiti brošuru, koja će u obliku vodiča, namenjenog deci školskog uzrasta, ukazivati na opasnosti koje postoje na internetu.

Ekipa emisije Edukacija razgovarala je sa učesnicima tribine „Bezbednost na internetu u literaturi za decu”.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime