Predstavnici Fonda B92 sa donatorima posetili su Odeljenje neonatologije Ginekološko-akušerske klinike Narodni front i donirali babylog aparat – veštačka pluća za prevremeno rođene bebe.

U okviru ove donacije, još jedan ovakav aparat je obezbeđen i za potrebe neonatologije Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, a ukupna vrednost oba uređaja je oko 30.000 evra.

Prof. dr Željko Miković iz GAK Narodni front izjavio je ovom prilikom: „Na Odeljenju neonatologije tokom protekle godine zbrinuto je 7.660 novorođenčadi, što spada u istorijski rekord. Broj prevremeno rođene dece bio je 932, a na Odseku intenzivne nege lečeno je 558 novorođenčadi, dok je mehanička ventilacija primenjena kod 54% ove dece. Zahvaljujući akciji „Bitka za porodilišta”, a uključujući i ovu donaciju, Odsek intenzivne nege sada raspolaže sa ukupno četiri respiratora, što je od izuzetne važnosti s obzirom na to da je broj porođaja u našem porodilištu u stalnom porastu, kao i broj prevremeno rođene dece, što zahteva primenu visoko sofisticiranih aparata – respiratora”.

„Kroz akcije „Bitka za bebe” i „Bitka za porodilišta” za Narodni front do sada smo prikupili sredstva za opremanje novog Odeljenja intenzivne neonatološke nege, namenjenog prevremeno rođenoj deci i bebama rođenim sa zdravstvenim smetnjama. Pored toga, ovoj ustanovi donirali smo osam inkubatora i brojnu drugu medicinsku opremu za zbrinjavanje majki i beba, a ukupna vrednost svih donacija je oko 356.000 evra. Uspeli smo da uz podršku mnogobrojnih donatora postignemo velike rezultate i značajno podignemo nivo zdravstvene nege i zaštite za majke i bebe, ali nam je i dalje neophodna redovna podrška društveno odgovornih kompanija kako bismo uspeli da probleme zravstvenih ustanova zajednički rešimo sistematski i u što većoj meri”, poručio je predsednik UO Fonda B92 Veran Matić.

Fond B92 do sada je svom neophodnom opremom snabdeo 40 porodilišta u Srbiji, a do proglašenja velike pobede neophodno je prikupiti sredstva za opremanje još 12 ustanova tog tipa.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime