Božić je najradosniji hrišćanski praznik, kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. Pravoslavni hrišćani u Srbiji ga proslavljaju 7. januara, svečano i u krugu porodice i prijatelja.

Božićno slavlje počinje dan uoči Božića, 6. januara, na Badnji dan. Ovog dana, rano ujutru, seče se badnjakmlado hrastovo ili cerovo drvo koje se donosi pred kuću i stavlja pored ulaznih vrata, gde stoji do uveče. Badnjak se u gradovima uglavnom kupuje. Badnjak simbolizuje drvo koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini gde se rodio Isus Hrist. On, takođe, i nagoveštava drvo Hristovog krsta. Na Badnji dan peče se pečenica i priprema bogata trpeza za Božić.

Na Badnje veče, kada padne mrak, domaćin u kuću unosi badnjak, slamu i pečenicu. Slama se posipa po kući kako bi soba ličila na pećinu sa jaslama gde se rodio Isus. Zapale se sveća i kandilo, što simbolizuje vatru i ognjište, i kuća se okadi tamjanom. Nakon molitve, sledi večera koja je posna. Najčešće se služe riba, prebranac, kupus, suvo voće i druge posne đakonije.

Hristos se rodi!

Božić je najradosniji pravoslavni praznik i praznuje se tri dana. Na Božić ljudi se pozdravljaju sa „Hristos se rodi!” i otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi!”. Rano ujutru u kuću dolazi poseban gost – položajnik, koji prilazi vatri i grančicom sa badnjaka džara izgovarajući zdravicu „Koliko varnica toliko zdravlja, koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko sreće i veselja” i tako dalje, nabrajajući sve ono što želi domaćinima. Položajnik simbolično predstavlja tri mudraca koja su pratila zvezdu sa istoka i Hrista na rođenju darovala tamjanom, zlatom i mirisom.

Na Božić domaćice pripremaju česnicu, u koju se stavlja novčić i koja se iznosi na sto za svečani ručak. Lomi se na onoliko delova koliko ima ukućana, a po narodnom verovanju onaj ko dobije komad u kome je parica imaće sreće i novca cele godine.

Običaj je da se Božić provodi u krugu porodice, u toploj prazničnoj atmosferi, a naredna dva dana namenjena su druženju sa rodbinom i prijateljima.  

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime