Svi smo mi nekad bili bebe i tada radili razne stvari kojih se ne sećamo. Zato smo mi tu da vas podsetimo predstavljamo vam činjenice koje niste znali o bebama.

Da li ste znali da kad se bebe rode njihovi suzni kanali nisu do kraja razvijeni? Zato one kad plaču, u stvari i ne plaču. Jer nema suza. Iako im suzni kanali i žlezde rade, oni proizvode samo one suze koje navlaže i štite bebine oči.

Kad dođe na svet, beba ima 270 kostiju u svom telu, a kad odraste, taj broj će spasti na 206. To se dešava jer su bebe rođene sa kostima koje s vremenom srastu. Ovih kostiju najviše ima u lobanji i kičmi. Bebe se rađaju sa lobanjom koja se sastoji od osam delova. Glavni razlog je porođaj, jer da su rođene sa lobanjom iz jednog dela, ne bi mogle da prođu kroz porođajni kanal.

Bebe su rođene sa instinktom da puze. Ako se nađu na majčinom stomaku odmah po rođenju, bebe će dopuzati do maminih grudi i početi da sisaju. Ovaj instinkt nestaje ubrzo nakon porođaja, a tek nakon sedam do 10 meseci bebe će opet početi da puze. Naučnici smatraju da bebe pronalaze put tako što mogu da namirišu kolostrum, to jest prvo mleko koje nastaje kod mama u kasnoj trudnoći.

Kad smo kod mleka, da li ste znali da svoj ukus za hranu stičemo još pre rođenja? U emisiji Edukacija saznajte kako se to dešava. Takođe, saznajte i kako je dokazano da bebe i pre nego što se rode reaguju na spoljašnje zvukove i kako je dokazano da umeju da prepoznaju glas svoje mame još dok su u stomaku. Otkrijte i da li je tačno da bebe mogu da plivaju čim se rode.

Ne propustite ovu zanimljivu epizodu o bebama!

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime