Kolibriji su najmanje ptice na svetu. Ima ih preko 350 vrsta: od najvećih – gigantskih kolibrija, koji žive u Južnoj Americi i veliki su i do 20 cm, do najmanjih – pčelastih kolibrija, koji su dugi samo 5 cm i koji teže koliko i novčić. Ovaj epizoda Super nauke posvećena je neobičnoj anatomiji kolibrija.

Kolibriji imaju malena stopala i noge i, za razliku od ostalih ptica, ne mogu da hodaju niti da poskakuju, već samo da se ljuljaju sa jedne strane na drugu. Neki drugi aspekti njihove anatomije, međutim, impresioniraju srazmernom veličinom i snagom. Na primer, srce koje može da udara i do 1.200 puta u minutu.

Mozak kolibrija zauzima 4,2 odsto njihove telesne mase. Ovo je naveći procenat moždane mase kod ptica, što kolibrije čini prilično pametnim. Svaki kolibri je u stanju da tačno zapamti gde se koji cvet nalazi na njihovoj teritoriji i koliko će mu vremena biti potrebno da se ponovo nahrani nektarom.

Kako kolibri leti?

Kolibriji nisu samo pametni već su i prilično snažni. Oni mogu dugo da lebde na jednom mestu i ta osobina je direktno povezana sa njihovim malim telom. Da bi ostali toliko dugo u vazduhu i na jednom mestu, njihovi grudni mišići moraju da budu jako dobro razvijeni. Kod kolibrija grudni mišići čine i do 30 odsto telesne mase, što je najveći procenat mišićne mase grudi među svim pticama.

Kako kolibriji lete? Na koji način pokreću krila? Šta im omogućava da lete u mestu? Koliko zamaha u sekundi prave? Odakle im toliko energije? Ne propustite ovu zanimljivu epizodu Super nauke i saznajte više o najmanjim pticama na svetu.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime