Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje”, koju dodeljuje Beogradski festival igre (BFI), pripala je slavnom grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajoanuu.

Nagrada je dodeljena za komad „Nigde“, koji je izvela holandska trupa „Introdans” u Centru „Sava” 29. marta 2017. godine.

„Ono što čini rukopis Dimitrisa Papajoanua posve posebnim jeste sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima. Kratka, ali impresivna scena u ovoj produkciji savršena je ilustracija: dugi niz igrača otkriva i svlači jedan par, dok ruke ansambla formiraju očaravajuće ustalasano more”, navodi se u saopštenju žirija.

Sa čvrstim korenima u oblasti likovne umetnosti, Dimitris Papajoanu (Atina, 1964) u ranoj mladosti postao je poznat kao strip-crtač i slikar, da bi kasnije svoju pažnju usmerio ka scenskim umetnostima kao direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla. Osnovao je Plesni teatar „Edafos” 1986. godine, trupu koja je postala pokretač njegovih jedinstvenih produkcija – hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra i scenske umetnosti. Trupa je postojala 17 godina i ostavila neizbrisiv trag na grčkoj umetničkoj sceni.

Među najširom javnosti, Papajoanu je postao slavan kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini 2004. godine. Njegove 23 pozorišne produkcije koje su nastale do danas pokrivaju spektar od intimnih komada do masovnih spektakala koji su uključivali hiljade performera i odigravale se na sasvim različitim mestima: od poznatih andergraund prostora do antičkog teatra u Epidaurusu, od olimpijskih stadiona do pariskog Teatra de la Vil i Teatra „Olimpiko” u Vičenci. Od 2015. do 2017. godine, njegove produkcije „Mrtva priroda” i „Osnovna sadržina” su gostovale u Evropi, Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Predstava „Mrtva priroda” prikazana je i u Beogradu, u okviru 13. Beogradskog festivala igre. U maju 2017. u Atini je predstavio svoju novu predstavu „Veliki krotitelj”, koju će naša publika moći da pogleda 15. marta (20h) na otvaranju 15. Beogradskog festivala igre.

Uručenje nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ zakazano je za 12. mart, u Skupštini grada. Umetničko delo, statuu koja će biti uručena grčkom umetniku, kreirala je mlada vajarka Andreja Prokopijević.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime