Da li osećate nelagodu pri samoj pomisli na mnogo malih šupljina ili na objekte koji na sebi imaju rupe? Ukoliko je odgovor potvrdan, moguće je da patite od tripofobije straha od rupa.

Kako je to kada imate fobiju od rupa? To je kada se naježite i na sam pomen rupa na siru ili pčelinjem saću, na pomen rupica na palačinkama i jagodama, pa čak i mehurića na vrhu nekog napitka. Ova fobija ima svoj naziv – tripofobija, to jest strah od puno malih rupa.

Fobije su iracionalni, konstantni strahovi od predmeta ili situacija čiji su uzroci često nepoznati. Kad pogledamo spisak fobija, strah od rupa i ne zvuči toliko strašno, s obzirom na to da postoje ljudi koji se plaše brade, sunca, lutaka, biljaka, bicikala, lepih žena ili ljubičaste boje.

Nažalost, tripofobija se još nije našla na zvaničnom spisku fobija iako od rupa u nekom obliku zazire oko 15% ljudi. Ova fobija dugo nije ozbiljno shvaćena, sve dok naučnici nisu umešali prste.

U novoj epizodi Super nauke saznajte šta kažu različite teorije o uzroku i poreklu straha od rupa. Otkrićete kako ova fobija može da bude i emotivno zarazna. Ne propustite ovu zanimljivu epizodu!

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime