Međunarodni dan žena, koji se širom sveta obeležava 8. marta, predstavlja dan borbe za ekonomsku, političku i društvenu ravnopravnost žena.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, održanoj 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu feministkinje Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Ovaj datum je odabran u znak sećanja na niz protesta i demonstracija koje su organizovale žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Americi krajem 19. i početkom 20. veka. Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rasterala policija, a žene su nakon dva meseca osnovale sindikat. Osmomartovski protesti su narednih godina postali tradicija. Prvi masovni protest dogodio se 1909. godine, kada je oko 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtevajući od države kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Od 1911. godine 8. mart su slavile žene u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. U Srbiji je prva proslava održana 1914. godine u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu. Ovaj dan se kao Međunarodni praznik žena slavi od 1917. godine.

Ujedinjene nacije su ga prvi put zvanično obeležile tek 1975. godine pod nazivom Međunarodni dan žena. Ova godina je bila proglašena i Međunarodnom godinom žena. Generalna skupština UN je dve godine kasnije proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Inače, Novi Zeland se često navodi kao prva država na svetu koja je ženama dala pravo glasa, 1893. godine, i malo je poznato da je Švedska prva zemlja u kojoj je još sredinom 18. veka postojalo uslovno pravo glasa za žene koje su bile članice esnafa i plaćale porez. U Jugoslaviji je tek 1945. godine uvedeno opšte pravo glasa.

Obeležavanje 8. marta u svetu

Međunarodni dan žena je zvanični praznik u 55 svetskih zemalja. U Kini i Nepalu ovo je neradan dan samo za žene. U Indiji se održavaju velike zabave i parade kojima prisustvuju samo žene, koje raznim ritualima obeležavaju ovaj praznik. U Portugalu i Rumuniji takođe postoji običaj da se prave samo ženske zabave. U Urugvaju se širom zemlje organizuju koncerti, a u Poljskoj se ovaj dan tradicionalno obeležava maršom feministkinja.

U zapadnim zemljama ovaj praznik se obeležavao sve do sredine 20. veka, međutim, njegov značaj je opao pojavom novog, modernijeg talasa feminizma.

U mnogim državama ovaj praznik je izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika da iskažemo ljubav i poštovanje prema ženama. U Italiji se ženama poklanja buket mimoza. Amerikanci i Britanci ovaj praznik obeležavaju kao Dan majki.

U Srbiji se 8. mart proslavlja kao dan kada se pripadnicama ženskog pola iskazuje ljubav, poštovanje i zahvalnost, a najčešći pokloni su cveće i slatkiši.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime