Gastro bukvar vam donosi priču o jedinstvenom beogradskom brodu, a kuvar brodskog restorana vam predstavlja njihov specijalitet pačje grudi u sosu od višanja sa prilogom od kesten pirea.

Betonski brod SIP nekada nemački ratni brod koji je spasavao ranjenike sa Baltičkog mora, danas je pravi lepotan koji se nalazi na ušću Save u Dunav.

Jugoslavija ga je dobila kao ratnu odštetu nakon Drugog svetskog rata. Više od trideset godina bio je pod vodom nedaleko od mesta na kome se sada nalazi. Restauracija je trajala dve godine i sa broda je izbačeno hiljadu i po tona mulja.

Ovo je jedan od dva preostala betonska broda u Evropi iz serije od 50 brodova izrađene 1943. godine u Nemačkoj po direktnom nalogu Hitlera. Drugi brod je 2003. proglašen nemačkim nacionalnim dobrom i smešten u Muzej brodarstva u Rostoku.

Danas se „Betonski brod” izdvaja svojim jedinstvenim konceptom. Osim restorana, na njemu se nalazi i Kulturni centar, u kojem se održavaju najrazličitije manifestacije.

Vlasnik broda Marko Malenić nam je otkrio kako je došao na ideju da restaurira ovaj brod i zašto je ponosan na ono što je napravio.

Na „Betonskom brodu” možete probati zanimljive kulinarske specijalitete, a kuvar restorana Marko Simeunović za eduTV pripremao je pačje grudi u sosu od višanja sa prilogom od kesten pirea. Pogledajte kako se priprema ovo ukusno jelo.

Ne propustite ovu zanimljivu epizodu Gastro bukvara!  

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime