Kršeći pravila koja je postavila dominantno muška naučna zajednica i hrabro zakoračivši izvan svoje zone u svet životinjskog carstva, sredinom prošlog veka dvadesetšestogodišnja Džejn Gudal, iako bez formalnog obrazovanja, uzdrmala je svet nauke svojim otkrićima o šimpanzama. Njen inspirativni životni put i naučni rad okosnica su nagrađivanog dokumentarca „Džejn“, koji će pred domaćom publikom premijerno biti prikazan 14. marta od 18h u Kulturnom centru Beograda (ulaz je slobodan).

Film „Džejn“, nastao u produkciji „National Geographica”, režirao je hvaljeni reditelj Bret Morgen („Kurt Cobain: Montage of Heck“, „The Rolling Stones: Crossfire Hurricane“), a premijerno je prikazan u septembru prošle godine na čuvenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Govoreći o tome zašto se odlučio da na veliko platno donese priču o ovoj nesvakidašnjoj naučnici i borcu za ugrožene životinjske vrste, Morgen ima sasvim jednostavno objašnjenje: „U ovoj priči najviše me je zainteresovala borba za priznanje jedne žene, naročito u vreme kad je Džejn radila“. „Ovaj film je u velikoj meri ljubavna priča, s tim što nije reč o ljubavi između muškarca i žene, već između žene i njenog rada.“

Neverovatna otkrića o šimpanzama

Više od sto sati do sada neviđenih snimaka napravljenih u tanzanijskom nacionalnom parku Gombe tokom šezdesetih godina XX veka. Radnja počinje 1960. godine, kada Džejn, tada dvadesetšestogodišnja Britanka, vođena samo svojom ljubavlju prema životinjama, kreće u prvu ekspediciju sa ciljem proučavanja šimpanzi. Strpljivo gradeći poverenje životinja, uskoro je dospela na naslovne strane kada je otkrila da su šimpanze veoma inteligentna bića sa društvenim životom, sposobna da koriste alate da bi došla do hrane. Nakon što je 1964. godine „National Geographic” poslao holandskog filmadžiju Huga van Lavika da zabeleži njen rad, njih dvoje su se zavoleli, ali su profesionalne obaveze, epidemija dečje paralize i nasilje među šimpanzama ugrožavali idiličan odnos ovog para. Iako je u filmovima i knjigama mnogo toga rečeno o radu dr Gudal sa šimpanzama, o njoj kao ženi u naučnom svetu, ali i o njenom privatnom životu, zna se malo toga. Sada, dok Džejn proučava šimpanze, a mi proučavamo njen život, vidimo kako se rodila ljubav i kako se ona borila da napravi ravnotežu između braka i majčinstva i svog životnog sna.

„Kad sam prvi put gledala film, osetila sam snažnu nostalgiju, bilo je nečega veoma stvarnog i nesputanog“, rekla je dr Džejn Gudal, osnivačica Instituta „Džejn Gudal“ i ambasadorka mira Ujedinjenih nacija. „Film prikazuje kakve su stvari zaista bile, iznosi ljudske karaktere, naročito moj i Hugov, na veoma intiman način. Vratio me je u najbolje dane mog života onako kako nijedan dokumentarac do sada nije“, rekla je.

Tribina o podizanju svesti o ugroženim životinjskim vrstama

U saradnji sa beogradskim Festivalom nauke, pre projekcije filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda sa početkom u 18 časova biće održana naučna tribina na kojoj će se govoriti o podizanju svesti o ugroženim životinjskim vrstama u Srbiji. Uticaj ljudi na prirodu pogubniji je iz dana u dan, što se posebno ogleda kroz primere zagađivanja životne sredine, uništavanja prirodnih staništa i nestanka vrsta. Prema procenama svetskih organizacija, na svakih sat vremena sa naše planete nestanu četiri vrste. U Srbiji se pretpostavlja da je čak 429 životinjskih vrsta pred istrebljenjem, od čega 66 vrsta sisara i 273 vrste ptica.

Na tribini u KCB-u biće reči o primerima dobre prakse koja se sprovodi u našoj zemlji, kao što je slučaj sa mrkim medvedima, jesetrama i beloglavim supovima, ali će biti istaknuti i negativni primeri sa katastrofalnim posledicama, kao i napori da se sačuva poslednji par orlova krstaša, vrste koja se nalazi na državnim simbolima Srbije.

Učesnici razgovora biće Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji, dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, dr Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica i Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a u ulozi moderatora naći će se Rambo Amadeus, naš poznati muzičar i ekološki aktivista.

Nakon premijere u Kulturnom centru Beograda, film „Džejn“ imaće televizijsku premijeru 18. marta u 21:55 na „National Geographicu”, a tog dana ovaj dokumentarac biće emitovan u 172 države na čak 43 jezika.

 


 

 

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime