Da sklapanje i programiranje robota od LEGO Technic delova i profesionalne projekte sklapanja i programiranja mašina dele samo nijanse – uverili smo se kroz takmičenja First LEGO League, u kojima svake sezone učestvuje preko 300.000 dece iz 90 zemalja sveta. Ove godine takmičari iz naše zemlje ostvarili su značajan uspeh.

Tema ovogodišnjeg LEGO League takmičenja u sklapanju i programiranju LEGO robota bila je voda. Nakon održanog državnog prvenstva, naš najbolji tim otišao je na regionalno prvenstvo koje je održano u Sloveniji, gde su osvojili drugo mesto.

Na takmišenju First LEGO League deca od 9 do 16 godina u timovima od 4 do 10 članova takmiče se u istraživanju i osmišljavanju inovativnog rešenja na zadatu temu, a zatim u sklapanju i programiranju LEGO robota.

Ono što ovo takmičenje čini posebno značajnim jeste da deca kroz igru uče kako se radi na realnim projektima i kako mogu da naprave robote i mašine koji su gotovo isti kao i oni za profesionalnu primenu, jer poseduju sve potrebne elemente: operativni sistem, motore i senzore.

Svake godine jedan od projekata na svetskom nivou je toliko inovativan i dobar da može da reši neki problem iz realnog života. Dakle, pojedini projekti sa takmičenja First LEGO League, uz dodatna istraživanja, mogu biti primenljivi.

U prilogu u nastavku pogledajte kakvo je iskustvo članova naše najuspešnije ekipe, a ukoliko mislite da biste i vi mogli da budete dobri u sklapanju robota od Lego kocki, pridružite se Udruženju EduLab. Možda ste baš vi ili vaše dete budući šampion u Lego robotici.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime