Fond za inovacionu delatnost doprinosi unapređivanju veze između istraživanja, tehnološkog razvoja i privrede, i podstiče razvoj inovativnog preduzetništva. Razgovarali smo sa direktorom Fonda dr Ivanom Rakonjcem.

Kako bi se podržale inovacije u Srbiji, odnosno preduzeća koja su inovativno orijentisana, 2011. godine počeo je sa radom Fond za inovacionu delatnost, koji svake godine finansijski pomaže inovativne projekte koji imaju perspektivu na našem i inostranom tržištu.

Iz godine u godinu Fondu za inovacionu delatnost se prijavljuje sve više firmi sa svojim projektima. Sredstva dolaze iz pretpristupnih fondova Evropske unije i iz budžeta Republike Srbije. Nakon raspisivanja poziva sve zainteresovane firme sa inovacionim projektima mogu da se prijave za jedan od programa fonda.

Projekat podrške inovacijama u Srbiji sastoji se od dva programa – programa ranog razvoja, koji je namenjen startup preduzećima, i programa sufinansiranja inovacija. Šta oni podrazumevaju? Kako se vrši sistem evaluacije? Ko donosi krajnju odluku o finansiranju? Koliko firmi dobija sredstva? Iz kojih oblasti dolazi najviše projekata?

O ovim i mnogim drugim pitanjima razgovarali smo sa dr Ivanom Rakonjcem, direktorom Fonda za inovacionu delatnost.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime