Tema nove epizode emisije Psihološki ugao je hipohondrija – život u strahu od bolesti. Saznajte gde briga za zdravlje prelazi granicu i postaje hipohondrija.

Hipohondrija je preokupiranost strahom i mislima da je osoba obolela od neke teže bolesti. Reč hipohondrija potiče od grčke reči hipohondrium i označava područje abdomena koje se nalazi u predelu jetre, ispod desnog rebarnog luka. Većina hipohondara je pokazala da upravo iz tog područja kreću bolovi i šire se prema ostalim delovima tela.

Hipohondra nije teško prepoznati: on se neprestano brine da će se razboleti, preispituje svoje zdravlje čak i kada ne postoje nikakvi upozoravajući znakovi, vidi simptome ozbiljnih oboljenja tamo gde ih nema, a kada sazna nešto o nekoj bolesti, veoma brzo „iskusi” njene simptome. Posete hipohondra lekaru najčešće se završe potpuno urednim nalazom.

U ovoj epizodi emisije Psihološki ugao o hipohondriji je govorio psihoterapeut dr Zoran Milivojević. U ulozi pacijenta je Milan Uzelac, student glume Fakulteta savremenih umetnosti

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime