Entomofagija – upotreba insekata u ishrani je retkost u našim krajevima, ali ljudi na drugim delovima planete su ove hrskave grickalice konzumirali desetinama hiljada godina unazad, kao što to rade i danas. Kako stvari stoje, insekti bi uskoro mogli da postanu sastavni deo trpeza širom sveta.

Nedavno je u Americi otvorena prva farma insekata koji se koriste u ljudskoj ishrani. Na njoj se proizvodi takozvano brašno od buba, dobijeno od samlevenih cvrčaka, a kao finalni proizvod izlazi slana grickalica – čips od cvrčaka. I pre ove postojale su farme na kojima su se uzgajali insekti, ali isključivo za ishranu kućnih ljubimaca.

Insekti namenjeni ljudima se posebno uzgajaju i vodi se računa o njihovoj ishrani, koja se bazira na povrću i zrnevlju. Slično kao i stoka na savremenim farmama, i insekti se hrane isključivo organskom hranom.

Koliko se ovoj tematici ozbiljno pristupilo govori i program Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, kojim se naglašava da bi baš insekti mogli da budu ključno rešenje za uvek rastućom potrebom za hranom u svetu.

U emisiji Super nauka saznajte koliko je isplativ uzgoj buba i zbog čega je unos insekata povoljan za ljudski organizam i zdravlje.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime