U cilju približavanja i boljeg upoznavanja sveta biljaka, Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu organizuje manifestaciju „Inteligencija biljaka”.

Biljke čine 99% biomase naše planete, a bez njih život na kopnu, barem u sadašnjem obliku, ne bi bio moguć. Anatomski se veoma razlikuju od nas – nemaju mišiće, ali imaju iste filamente kao naši bicepsi; nemaju kosti, ali tu je drvo; nemaju nerve, ali električni signali prenose informacije kroz drugačije sudove. Biljke komuniciraju međusobno i, kao i mi, imaju čula.

Od 15. do 30. novembra u Naučnom klubu Beograd (Kralja Petra 46) održava se manifestacija „Inteligencija biljaka”. Posetioce očekuju radionice, predavanja i interaktivna izložba.

Manifestaciju 15. novembra u 18h svojim predavanjem otvara Danijel Šemovic, biolog, profesor Univerziteta u Tel Avivu i autor naučnopopularnog bestselera „Šta biljka zna”, koji je preveo i objavio Centar za promociju nauke.

Centralni deo manifestacije je interaktivna izložba koja povlači paralelu između naših čula i sličnih procesa kod biljaka, a biće otvorena svakog radnog dana od 15 do 20h i subotom od 11 do 17h. Pored izložbe, program čine i radionice, predavanja, tribine i otvorena laboratorija.

Radionice za decu

Radionice namenjene deci školskog i predškolskog uzrasta održavaju se radnim danom od 11 do 15h, i neophodno je prijaviti se putem linka. Takođe, subotom se od 11 do 17h održavaju radionice otvorene za sve posetioce.

Večernji program rezrvisan je za naučnopopularna predavanja i tribine na kojima će posetioci moći da slušaju o različitim temama – potrazi za kaktusima Južne Amerike, arheobotanici ili polu biljaka. Održava se radnim danom, od 18 časova.

Poslednjeg dana manifestacije, 1. decembra, održava se tribina o inteligenciji biljaka.

Tokom trajanja manifestacije u Naučnom klubu će sve vreme biti otvorena i laboratorija u malom, u kojoj posetioci mogu da posmatraju različite uzorke pod mikroskopima, učestvuju u eksperimentima i upoznaju se sa Žutim zidom, koji pruža prikaz fundamentalnih razlika između naučnih radova i brojnih pseudonaučnih tekstova koji se tiču biljaka.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime