Verovali ili ne, čizkejk je postojao još u antičkoj Grčkoj i Rimu, a s vremenom je ova poslastica od sira pronašla svoje mesto u gotovo svim svetskim kuhinjama.

Prvi čizkejk napravljen je na grčkom ostrvu Samos, 2.000 godina pre Hrista. Predstavljao je gest gostoprimstva, a služio se i kao svadbena torta. Pravljen je od brašna, žita, sira i meda. Istoričari veruju da se čizkejk služio sportistima na Olimpijskim igrama održanim 776. godine pre nove ere.

Kada su Rimljani osvojili Grčku, od Grka su preuzeli recept za čizkejk. U recept su uneli malu izmenu dodali su jaja. Kolač se jeo topao i posluživao u specijalnim prilikama. Rimski političar Marko Porcije Katon zapisao je recept za najstariji rimski kolač od sira, a takvi kolači se i dan-danas prave u Italiji.

Recept za čizkejk

Zahvaljujući rimskim osvajanjima, recept je brzo postao popularan i u ostatku Evrope. Moderan čizkejk nastao je u Americi. Tamo je stigao preko evropskih emigranata. U 19. veku postao je posebno popularan u Njujorku i danas gotovo svaki njujorški restoran ima svoju verziju kolača.

Danas se čizkejk pravi širom sveta. Recepti se razlikuju po tome da li se kolač peče ili ne, po vrsti sira od kojeg se pravi, a posebno po dodacima i prelivima. U emisiji Gastro bukvar Marko Trpković, poslastičar u baru „Rob Roy 1884”, pokazao nam je svoj recept za čizkejk, omiljen slatkiš mnogih od nas.

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime