Diskretan ili upadljiv, skupocen ili pristupačan, sa dijamantima ili cirkonima nakit je gotovo neizostavan deo svake odevne kombinacije. Kada smo počeli da se ukrašavamo nakitom i zašto je nakit tako važan u istoriji civilizacije?

Istorija nakita se poklapa sa istorijom nastanka ljudskih civilizacija. Drvo, koža i kamen su bili prvi materijali od kojih je izrađivan nakit. Pravio se podjednako i za žene i za muškarce i predstavljao je važan deo kulture svakog naroda.

Još od svog nastanka nakit je nosio simboliku, što se nije mnogo promenilo ni danas. U emisiji eduKOLAŽ, koju možete pogledati u nastavku, autor nakita Filos Lela Likar otkrila nam je više o istoriji nakita.

Saznajte koje drevne civilizacije su ostavile značajan pečat na dizajn nakita i čiji se uticaj oseća čak i dan-danas. Otkrijte koje materijale su najčešće koristili Egipćani, a koje Grci, i koja civilizacija je napravila revoluciju u izradi nakita upotrebljavajući drago i poludrago kamenje. Čućete i koja je razlika između dragog i poludragog kamenja, i kako ono utiče na ljudski organizam.

 

KOMENTAR

Unesite komentar
Molimo vas unesite vaše ime